c S
Dnevne novosti

Strategija suzbijanja korupcije: važnost prevencije i antikorupcijske klime

20.11.2014 07:14 ZAGREB, 19. studenog 2014.(Hina), Prevencija korupcije i stvaranje antikorupcijske kulture u društvu naglasci su nacrta prijedloga Strategije suzbijanja korupcije 2015.-2020. predstavljenog u srijedu na okruglom stolu, na kojemu je ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo važnost ispravljanja pogrešaka sustava koje dovode do korupcije, nadzor provedbe antikorupcijskih mjera te verifikaciju ispunjenih cljeva. 
Vrijeme je da naglasak prenesemo s represije na prevenciju korupcije te uspostavimo mehanizme koji će odrediti gdje su učinjeni propusti i tko je za njih odgovoran, istaknuo je Miljenić predstavljajući strategiju na skupu, koji je organiziralo Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP). U otklanjanju sustavnih pogrešaka - identifikaciji korupcijski rizičnih poslova i uzroka nepravilnosti bitnu ulogu zauzima mišljenje javnosti zbog čega je Ministarstvo u izradu strategije uključilo poslodavce, ali i sva relevantna tijela javne vlasti, nevladine udruge i medije.

Kao jedan od problema sustava ministar je kao primjer izdvojio da građani još uvijek mjesecima čekaju na nešto na što imaju pravo, a onda se otvara mogućnost da pojedinci nekome plate pa to dobiju preko reda. Pritom nečija mala plaća ne može biti opravdanje za koruptivnu aktivnost, poručio je Miljenić posebno upozorivši na uočeni nedostatak kontrole korupcije u lokalnoj samoupravi i javnim poduzećima.

U ime Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), predsjednica udruge Gordana Deranja upozorila je na problem sive ekonomije, a predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić na strah ljudi da otvoreno govore o uočenim koruptivnim aktivnostima u svojoj sredini. "Mali poduzetnici moraju imati mogućnost pristupa informacijama i uvid u tijek tendera i godinu dana nakon što su raspisani", istaknuo je Lovrić koji je također upozorio na nedostatak nadzora na lokalnoj razini na kojoj, primjerice, lokalna komunalna poduzeća "otimaju" poslove malim poduzećima.

Moramo ohrabriti ljude da javno progovore čim imaju neka saznanja o takvim aktivnostima na bilo kojoj razini, poručio je Lovrić. Pomoćnik ministra gospodarstva Ismar Avdagić upozorio je pak na problem javne nabave kao područje s velikim koruptivnim rizikom. Na korupciju, po procjenama, "odlazi" između 10 i 15 posto vrijednosti ugovora u području javne nabave koja zauzima između 10 i 20 posto hrvatskog BDP-a, ustvrdio je Avdić pozvavši na jačanje zakonodavnog okvira javne nabave, unaprjeđenje sustava pravne zaštite, te jačanje antikorupcijske i etičke edukacije.

Na skupu je istaknuta i važnost senzibiliziranja javnosti da ekonomski najpovoljnija ponuda ne znači automatski i najjeftiniju ponudu, jer se često previđa da u obzir treba uzeti kvalitetu usluge i cijenu održavanja.