c S
Dnevne novosti

Saborska oporba i IDS: izmjene Zakona o porezu na dohodak štetit će lokalnim jedinicama

21.11.2014 07:18 ZAGREB, 20. studenog 2014.(Hina), Premda su SDP i HNS podržali izmjene Zakona o porezu na dohodak, koalicijski IDS ga nije podržao, kao ni oporbeni klubovi i zastupnici koji smatraju da će on imati štetne posljedice za jedinice lokalne i regionalne samouprave te će mnoge "baciti na koljena". 
"Ovaj zakon je predizborni zakon za koaliciju koja upravlja državom i antiizborni za lokalne čelnike jer će sve biti prevaljeno na njih", upozorio je HSS-ov zastupnik Branko Hrg. Da će predložene izmjene imati štetne posljedice na jedinice lokalne samouprave, upozorili su i klubovi IDS-a; DC-a, Novog vala i Narodne stranke reformista; Hrvatskih laburista te SDSS-a, koji smatra da će smanjenje prihoda značiti kraj za velik dio općina jer je, kako je rekao Milan Horvat, od 490 općina 220 na rubu održivosti, posebno na područjima posebne državne skrbi.

Napominjući kako IDS neće podržati taj zakon Valter Boljun je upozorio da će tim izmjenama jedinice lokalne samouprave izgubiti oko 20 posto svojih proračuna na temelju PDV-a. Dodao je kako će Istarska županija izgubiti više od 20 milijuna kuna, a grad Pula će na svojih oko 137 milijuna kuna prihoda od strane poreza na dohodak i prirez izgubiti oko 27 milijuna. Na štetne posljedice koje bi imao taj zakon na jedinice lokalne samouprave upozorio je i Petar Baranović (Klub DC-a, Novog vala i Narodne stranke reformista). Osvrćući se na Vladinu namjeru da se građanima povećaju prihodi istaknuo je kako je prijedlog nepravedan jer će oni s većim plaćama imati veća primanja za nekoliko tisuća kuna dok bi oni socijalno najugroženiji dobili mjesečno više 50, 100 ili 150 kuna.

Podržavši izmjene Zakona o porezu na dohodak, Draženko Pandek je u ime kluba zastupnika SDP-a rekao da su te promjene usmjerene na povećanje konkurentnosti ali prvenstveno na povećanje potrošnje u zemlji i na povećanje mase plaća kod većine poslodavaca. "Najvažniji efekt koji će se ovim izmjenama postići je da će se osobni odbitak podignuti na razinu od 2600 kuna", kazao je. Pandek je kazao i da SDP očekuje kako će izmjene zakone dovesti do povećanja plaća za oko milijun zaposlenih te će ta mjera imati pozitivan učinak na povećanje potrošačkog optimizma, davanju poticaja potrošnji te time posredno i proizvodnji. Pogotovo su, naveo je, mišljenja da bi trebalo nastojati smanjiti opterećenje rada srednjeg sloja - inženjera, arhitekata, liječnika i drugih visokoobrazovanih ljudi - jer je to dio radne snage koji može svojim radom stvoriti najviše dodane vrijednosti i zemlju učiniti konkurentnijom i efikasnijom.

Izmjene zakona podržao je i klub HNS-a jer će se njime, smatraju u toj stranci, građanima osigurati veći prihodi, povećat će se potrošnja a posljedično i proizvodnja. Što se tiče jedinica lokalne samouprave, Srđan Gjurković je kazao da će za njih, zbog gubitka prihoda, instrumenti kompenzacije biti realizirani kroz izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i Zakona o regionalnom razvoju RH.