c S
Dnevne novosti

Josipović pozvao Vladu da razmotri odluku o financiranju predsjedničke kampanje

24.11.2014 07:21 OBROVAC, 21. studenog 2014.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je Vladu da ponovno razmotri odluku o financiranju predsjedničke kampanje po kojoj se naknada troškova izborne promidžbe kandidatu s najvećim brojem glasova povećava u odnosu na prošle predsjedničke izbore. 
"Riječ je o odluci o kojoj me nitko nije pitao i koju ne podržavam i predlažem Vladi da ponovno razmotri tu odluku", rekao je Josipović odgovarajući u petak na novinarska pitanja u Hidroelektrani Velebit kod Obrovca nakon obilježavanja 30. godišnjice te hidroelektrane. Vlada je u četvrtak raspisala predsjedničke izbore za 28. prosinca i donijela odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe. Kandidat koji dobije najveći broj glasova dobiva u prvom krugu milijun kuna, a svi ostali uz uvjet da pređu deset posto dobivaju razmjerno broju glasova. U drugom krugu dobivaju 20 posto od iznosa naknade u prvom krugu.

Na prošlim izborima, 2009./2010. godine, Josipović je u prvom krugu dobio 250 tisuća kuna, kao svi kandidati koji su osvojili više od 10 posto glasova. U drugom krugu Ivo Josipović i Milan Bandić dobili su još po 250 tisuća kuna. Na pitanje novinara koliko će on potrošiti u kampanji i kolika bi bila primjerena naknada kandidatima za predsjedničke izbore, Josipović je kazao kako se ne bi upuštao u takve procjene. "Ja ću samo reći da ću se držati onoga kao što zakon propisuje", dodao je.

Novinare su zanimale i njegove procjene o tome kakva će kampanja biti, na što je rekao kako on zna kako će izgledati njegova kampanja. "Moja kampanja će biti usmjerena na budućnost, na one projekte koje predsjednik može ostvariti, a moj ključni projekt je promjena ustavno-pravnog okvira Republike Hrvatske bez kojeg neće biti moguće ni gospodarske reforme", istaknuo je Josipović.