c S
Dnevne novosti

Hrg protiv Zakona o regionalnom razvoju i izmjena Zakona o porezu na dohodak

24.11.2014 07:19 KASTAV, 21. studenog 2014.(Hina), Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg na konferenciji za novinstvo u Kastvu je rekao kako ne podržava izmjene Zakona o porezu na dohodak, predloženi Zakon o regionalnom razvoju niti Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave jer ih drži štetnima za hrvatske građane. 
Izmjena Zakona o porezu na dohodak najviše će pogoditi velike hrvatske gradove koji time ostaju bez velikog dijela sigurnog izvora prihoda, rekao je Hrg. Kao alternativno rješenje predložio je da Vlada smanji PDV na hranu na 10 posto čime bi prosječnoj hrvatskoj obitelji ostajalo mjesečno 300 do 400 kuna a Hrvatska ni lokalna samouprava ne bi izgubile ništa. Umjesto državnog proračuna za 2015. godinu trebalo bi donijeti odluku o privremenom financiranju do ožujka, a do tada sazvati pralamentarne izbore, rekao je Hrg.

Ocijenio je da je državni proračun "torba želja" koje se neće ostvariti. U zakonu o regionalnom razvoju je predloženo da mjesta s manje od 35.000 stanovnika budu manja urbana središta, a to se ne bi odnosilo na mjesta s manje od 15.000 stanovnika, rekao je Hrg. Predložio je da svi sadašnji gradovi s manje od 15.000 stanovnika postanu manja urbana središta jer se u protivnom može dogoditi da postanu općine ili da se pripoje drugoj jedinici lokalne samouprave.

Zamjerio je da jedinice lokalne samouprave do sad nisu dobile smjernice Vlade za izradu svojih proračuna, iako je rok za predaju gradskih i općinskih proračuna predstavničkim tijelima već prošao. Upozorio je da se to dogodilo prvi put u samostalnoj Hrvatskoj.