c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio izmjene Zakona o brdsko-planinskim područjima

26.11.2014 07:22 ZAGREB, 25. studenog 2014.(Hina), Hrvatski sabor raspravio je u utorak prijedlog izmjena Zakona o brdsko-planinskom područjima, odnosno predloženo ukidanje dva članka tog zakona vezano uz povlastice kojima država ustupa neke prihode brdsko-planinskim područjima, budući da te mjere uskoro postaju dijelom novog zakona o regionalnoj razvoju. 
Brisane odredbe odnose se na povlastice kojima država ustupa svoje prihode od poreza na dobit i naknade za iskorištavanje mineralnih sirovina ostvarenih na brdsko-planinskim područjima, u korist jedinica lokalne samouprave odnosno jedinica lokalne i područne samouprave na kojima su ostvarene.

Zastupnici su u raspravi sumnju je li uopće potreban poseban zakon o brdsko-planinskim područjima, kada se iz njega brišu sve njegove ključne mjere, a više njih zauzelo se za povlačenje zakona, ističući kako zakon kakav je predložen nema smisla. "Što će vam uopće ostati u zakonu osim besplatnog branja šumskih plodova te prava na povlastice za zakup poljoprivrednog zemljišta i lovišta", upitao je Josip Borić (HDZ), čiji klub zastupnika neće podržati zakonske izmjene. "Kad ste već htjeli novi zakon mogli ste sve mjere prebaciti u novi Zakon o regionalnom razvoju, jer ovo više ne vrijedi ništa", zaključio je.

S njim se složio i Laburist Nenad Pleše. "Jedino što mogu jest da vas pozovem da dođete brati borovnice i vrganje kad ih bude u Gorskom kotaru, da se malo podružimo, a stvarno bi bilo najbolje da taj zakon povučete jer ovakav zakon u kojemu je ostalo sedam članaka mislim da nema smisla", kazao je Pleše. Željko Mirković (SDP) rekao je kako će se novim zakonom o regionalnom razvoju kompenzirati ovo što se gubi iz ovog zakona, te će se nastaviti s poticajnim mjerama tim krajevima.

Zamjenik ministra regionalnog razvoja Jakša Puljiz kazao je kako je u ovom trenutku bolje ukinuti poticajne mjere u ovom zakonu, osigurati prijelaznu pomoć te u idućih šest mjeseci napraviti bolji zakon. Sabor je raspravio i konačni prijedlog izmjena Zakona o područjima posebne države skrbi, koji se odnosi na unapređenje postupaka za stambeno zbrinjavanje na tim područjima, na temelju primjedbi koje su iznijeli uredi državne uprave u čijoj je nadležnosti ta djelatnost.

Milan Jurković (HDZ) kazao je kako je bolje donijeti zakon o stambenom zbrinjavanju, kako bi se zaustavio odlazak mladih s tih ratom pogođenih područja, na što mu je Puljiz odgovorio kako su predložene izmjene zakona prijelazno rješenje te da Vlada iduće godine planira ići s zakonom o stambenom zbrinjavanju. Sabor je zaključio zasjedanje.