c S
Dnevne novosti

Odbor za veterane: ne odgađa se primjena Zakona o mirovinskom osiguranju

27.11.2014 07:12 ZAGREB, 26. studenog 2014.(Hina), Zakon o mirovinskom osiguranju primjenjivat će se od 1. siječnja iduće godine, neće dakle biti odgode, a osnovat će se povjerenstvo koje će analizirati preko 70 tisuća mirovina, zaključak je koji su nakon višesatne burne sjednice saborskog Odbora za ratne veterane izglasali članovi Odbora iz vladajuće koalicije. 
Za taj zaključak, koji je predložio potpredsjednik Odbora Željko Sabo (SDP), glasovalo je pet članova Odbora, četiri su bila protiv. Do njegova izglasavanja u opticaju je bilo nekoliko različitih prijedloga, a zbog jednog od njih, prijedloga ministra rada Miranda Mrsića, predstavnici Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i drugih braniteljskih udruga bili su na korak do napuštanja sjednice. Naime, nakon konzultacija s članovima Odbora iz vladajuće koalicije, Mrsić je predložio formiranje povjerenstva, odgodu primjene Zakona do 1. srpnja 2015. godine, s tim da "odmah prestanu sve aktivnosti u Savskoj" gdje branitelji prosvjeduju duže od mjesec dana ispred Ministarstva hrvatskih branitelja.

Dio braniteljskih predstavnika dignuo se na odlazak, no zaustavio ih je predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ), pozvavši ih da "spuste loptu". Vanjski član Odbora Ilija Vučemilović poručio je da nitko nema pravo udarati u temelje hrvatske države, Domovinski rat i branitelje. "Možemo mi dopuniti vaš prijedlog zahtjevima za smjenom ministra branitelja Predraga Matića i njegovih suradnika", uzvratio je ministru Mrsiću predsjednik Udruge 100 postotnih HRVI Đuro Glogoški. "Bitno nam je povjerenje, sad i odmah", uvjeravao je ministar sudionike rasprave. Pozvao je da se formira zajedničko povjerenstvo od predstavnika udruga, odbora i HZMO-a koje će proći kroz svih 72 tisuće rješnja o mirovinama. "To je težak posao, no tako ćemo graditi povjerenje", rekao Mrsić okupljenima.

Naglasio je da ne može odgoditi primjenu zakona, ali da ni jedno rješenje neće ići van dok povjerenstvo ne završi cjelokupan posao. To je otprilike tri do šest mjeseci, rekao je ministar, koji je u više navrata naglasio da mirovine ostaju iste, odnosno ne mijenjaju se. Cilj je povjerenstva da sve bude transparentno i da nitko ne bude zakinut, uvjeravao je Mrsić, no njegova uvjeravanja nisu naišla na 'dobar prijem'. "Odgodimo primjenu zakona do srpnja 2015.", predlagao je Đakić. Neda Balog iz Udruge udovica hrvatskih branitelja istaknula je kako Hrvatska ima loša iskustva s povjerenstvima, a Vučemilović je zatražio da se zakon stopira dok se ne usuglasi s braniteljima i stradalnicima, poručivši da bi se "bez naše suglasnosti na Markovu trgu opet mogla pisati povijest".