c S
Dnevne novosti

Obersnel: smanjenje poreza na dohodak znatno smanjuje prihode gradova i općina

01.12.2014 07:18 RIJEKA, 28. studenog 2014.(Hina), Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel upozorio je u petak da će izmjene Zakona o porezu na dohodak znatno smanjiti prihode općina i gradova, te predložio da im se putem Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadoknadi dio tih prihoda. 
Obersnel je istaknuo da će prihodi u proračunima općina i gradova, zbog primjene novih zakonskih odredbi, biti manji između sedam i 10 posto, a u Rijeci to doseže 50 milijuna kuna. Taj iznos, rekao je, ne može se nadoknaditi racionalizacijom poslovanja grada jer se ona provodi već pet godina, pa je niz troškova sveden na minimum. U proteklih šest godina plaće u gradskoj upravi, tvrtkama i ustanovama kojima je osnivač grad smanjene su za osam posto, dodao je.

Nitko nije protiv toga da građani zahvaljujući izmjenama poreznih zakona primaju veće plaće, ali u konačnici oni će biti na gubitku, jer će neke gradske usluge morati plaćati više, a bez nekih usluga će ostati, kaže Obersnel. Kao prvu mjeru u Rijeci najavio je još jedno smanjenje plaća, u prosjeku za pet posto, ali ne linearno nego će se više rezati onima s većim plaćama. Upozorio je da jedinice lokalne samouprave moraju slagati svoje proračune, a još ne znaju kako će izgledati odredbe zakona o njihovu financiranju, što je neozbiljno.

Obersnel tvrdi kako njegova reakcija nema veze s nalazom Državne revizije o poslovanju grada, kojim je ponovno gradu dano uvjetno mišljenje. "Moj jasan stav prema politici Vlade nije vezan uz to što grad Rijeka ima određenih financijskih problema, nego uz činjenicu da mi je prije svega stalo do Rijeke i lokalne samouprave", rekao je.

"Kao gradonačelnik sam 15 godina u zalaganju za zaštitu interesa lokalne samouprave jednako kritičan i otvoren prema svim Vladama, bez obzira na njihov politički predznak", kaže Obersnel. Moja je odgovornost jasno iskazati stajalište o politici koja se vodi prema lokalnoj samoupravi, bez ozira je li Vlada HDZ-ova ili SDP-ova, istaknuo je Obersnel.