c S
Dnevne novosti

Prekretnica u politici EU-a u području pravosuđa i unutarnjih poslova

02.12.2014 07:05 ZAGREB, 1. prosinca 2014.(Hina)Od 1. prosinca 2014., pet godina nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, na akte u policijskoj i pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima kao i u drugim područjima zakonodavstva EU primjenjuju se uobičajene ovlasti Komisije i suda Europske unije, što je ključni trenutak u tom području politike, priopćeno je u ponedjeljak iz Bruxellesa.

Time je označena prekretnica za cjelokupno područje pravosuđa i unutarnjih poslova jer se ukidaju ograničenja pravosudne kontrole koju provodi Sud Europske unije te ograničenja Komisijine uloge čuvarice ugovora u području pravosudne suradnje u kaznenim stvarima, što znači da će Komisija biti ovlaštena pokretati postupke zbog povrede u slučaju nepravilne provedbe zakonodavstva EU-a koje su države članice prethodno jednoglasno prihvatile, navodi se u priopćenju."Europa nije samo jedinstveno tržište ili gospodarska i monetarna unija, ona je i europsko područje slobode, sigurnosti i pravde za sve njezine građane.

Politika u području pravosuđa i unutarnjih poslova od danas je napokon izjednačena s drugim područjima politike EU-a. Time će ona postati transparentnija i demokratičnija. Od sada će se sudski nadzor koji provodi Sud Europske unije te provedbene ovlasti Komisije primjenjivati i na mjere policijske suradnje te akte u području kaznenog prava, što će pridonijeti jačanju prava i pravne sigurnosti građana", objasnio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Do sada je policijska i pravosudna suradnja u kaznenim stvarima bila posljednji dio tzv. "trećeg stupa" zakonodavstva Unije koji je prije obuhvaćao cjelokupno područje pravosuđa i unutarnjih poslova. Njegova je transformacija započela sa stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora 1. prosinca 2009. Petogodišnje prijelazno razdoblje omogućilo je državama članicama i Komisiji da se pripreme za ovu promjenu te osiguraju neometan prijelaz na novi način donošenja zakona i pravosudne kontrole u ovom području.

Komisija je 28. studenoga donijela i prijedloge za povlačenje 24 zastarjela akta iz ovog područja, bilo stoga što više nisu relevantni ili stoga što su zamijenjeni drugim mjerama. Radi pravne sigurnosti Komisija predlaže da Europski parlament i Vijeće povuku mjere koje su navedene u tom prijedlogu.

Otvorena i sigurna Europa

Osiguranje slobode, sigurnosti i pravde ključni je cilj Europske unije. Od stupanja na snagu Ugovora iz Amsterdama 1999. učinjeno je mnogo na osiguranju otvorene i sigurne Europe utemeljene na poštovanju temeljnih prava i odlučnosti u služenju europskim građanima: dogovoren je zajednički europski sustav azila kojim se poboljšavaju standardi za osobe kojim je potrebna zaštita. Ojačan je Schengenski prostor koji predstavlja jedno od najvažnijih dostignuća europskog projekta.

Zakonodavstvom i praktičnom suradnjom sada su osigurani zajednički instrumenti za zaštitu europskih društava i gospodarstava od teškog i organiziranog kriminala."Prvog prosinca obilježava se završetak prijelaznog razdoblja za politiku pravosuđa i unutarnjih poslova te otvara novo poglavlje s dodatnim odgovornostima u području migracija i unutarnjih poslova. Napori EU-a u području migracija, azila i sigurnosnih pitanja ključni su kako bi se svim građanima u Europi osigurala otvorena, napredna i sigurna sredina za rad i život. Još uvijek postoje brojni izazovi, i iako znamo da ne postoje jednostavna rješenja, postoji jaka politička volja. Uvjeren sam da zajedničkim naporima možemo ostvariti uspjeh", rekao je europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

Europsko područje pravde i temeljnih prava

Proteklih godina Komisija je postavila kamene temeljce istinskog europskog područja pravde i temeljnih prava zasnovanog na uzajamnom povjerenju u službi europskih građana. Već su poduzeti važni koraci: novim europskim pravima za žrtve kriminala, jačanjem prava na pravično suđenje osumnjičenicima u kaznenim predmetima te lakšim uzajamnim priznavanjem presuda poboljšan je pristup pravdi, a Komisijinim prijedlozima o zaštiti osobnih podataka ojačat će se temeljna prava i digitalno jedinstveno tržište."Građani od svoje države očekuju da im zajamči pravdu, zaštitu i pravičnost: za to je potrebno zajedničko djelovanje na europskoj razini na temelju zajedničkih vrijednosti.

Budući da europski građani u sve većem broju studiraju, rade, obavljaju poslovnu djelatnost, sklapaju brakove i dobivaju djecu u različitim državama Unije, potrebno je nastaviti jačati pravosudnu suradnju među državama članicama EU-a, korak po korak, uz ostvarenje konkretnih rezultata za građane i poduzeća", rekla je povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova.

Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja pridonositi borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma na području EU-a.

Nakon službenog priopćenja popisa mjera kojima bi se Ujedinjeno Kraljevstvo ponovno željelo priključiti, Komisija je u ponedjeljak donijela odluku da se Ujedinjenom Kraljevstvu dopusti sudjelovanje u ključnim mjerama EU-a u području policijske suradnje i pravosudne suradnje u kaznenim stvarima. Ujedinjeno Kraljevstvo je u srpnju 2013. odlučilo iskoristiti svoje pravo na mogućnost nesudjelovanja u cijelom paketu mjera od 1. prosinca 2014. u svim aktima EU-a donesenima u okviru prijašnjeg trećeg stupa koji nisu izmijenjeni od stupanja na snagu Ugovora iz Lisabona.

Ujedinjeno Kraljevstvo je 20. studenoga 2014. objavilo da ponovno želi sudjelovati u 35 instrumenata iz navedenog područja. Komisija joj je omogućila da ponovno sudjeluje u 29 neshengenskih mjera, uključujući Europol. Vijeće EU-a dužno je donijeti odluku o ponovnom sudjelovanju Ujedinjenog Kraljevstva u 6 shengenskih mjera.