c S
Dnevne novosti

Sabor odlučuje o državnom proračunu za iduću godinu

02.12.2014 07:15 ZAGREB, 1. prosinca 2014.(Hina), Hrvatski sabor u utorak će odlučivati o državnom proračunu za iduću godinu, a izjašnjavanje će potrajati cijeli dan s obzirom da su na temeljni financijski dokument države zastupnici i klubovi podnijeli 134 amandmana.

Prije Sabora o amandmanima svoje mišljenje daju resorna ministarstva, odnosno Vlada. Ipak, zadnju riječ ima Sabor. Prihodi državnog proračuna za 2015. planirani su na razini od 106,4 milijardi kuna, a rashodi 118,9 milijardi kuna, pa bi manjak trebao iznositi 12,5 milijardi kuna, odnosno 3,8 posto BDP-a. Proračun je temeljen na projekciji gospodarskog rasta od 0,5 posto, dok se za 2016. predviđa rast od 1,3 posto, a za 2017. od 1,5 posto.

Premijer Zoran Milanović uvjeravao je Sabor da su projekcije rasta racionalne pa se može reći da je proračun realan i ostvariv. Oporba u to ne vjeruje, a HDZ-ov Željko Reiner tvrdi da je predloženi proračun potpuno nerealan, pa i neozbiljan. Reiner je na proračun podnio više od polovice amandmana, njih 77. Uz opasku da Vlada to nije učinila, traži sredstva za provedbu Strategije obrazovanja, a nalazi ih, mahom, na stavkama namijenjenim Uredu premijera, Vladi i Saboru. Unatoč brojnosti, amandmanima nisu probijeni planirani prihodi i rashodi, zapravo se radi o preraspodjeli sredstava, drugačijoj od one koju je predložila Vlada.

Proračunska sredstva drugačije bi rasporedio HDSSB koji je predložio 18 amandmana, ukupno vrijednih 600 milijuna. Jednim od njih, Igor Češek i Boro Grubišić traže da se za milijun i pol kuna poveća subvencioniranje prehrane siromašne djece, a za toliko smanji iznos namijenjen administriranju i upravljanju u MUP-u. Nedopustivo je, kažu, da postoje djeca koja nemaju ni jedan topli obrok dnevno. Klub SDP-a podnio je devet amandmana, a većina je okrenuta potrebama nacionalnih manjina, u čemu saborska oporba vidi pokušaj vladajućih da "kupe" naklonost manjinskih zastupnika i osiguraju 76 glasova, koliko treba za izglasavanje državnoga proračuna. Iz SDP-a su to zanijekali. "Tu ne postoji nikakva trgovina, to je opredjeljenje SDP-a i partnera prema pravima nacionalnih manjina", rekao je Igor Dragovan, predsjednik SDP-ova Kluba. Kaže i da Kukuriku koalicija ima dovoljno ruku, a optužbe plasira HDZ.

SDP-ovi amandmani za potrebe nacionalnih manjina "teški" su 12,3 milijuna kuna, SDP-ovci traže da se iznos namijenjen Savezu mađarskih udruga Beli Manastir pojača za 1,5 milijuna kuna, da se isti iznos usmjeri Romskom nacionalnom vijeću, da Talijanska unija Rijeke i Stručna služba Savjeta za nacionalne manjine dobiju po dva milijuna kuna, da se za 700.000 kuna poveća potpora Izdavačkoj kući Edit itd. Jedinstveni sustav ocjenjivanja i razvrstavanja jedinica lokalne i područne samouprave prema indeksu razvijenosti, veća pravednost u potpori najmanje razvijenim jedinicama i područjima, ključne su novine novog zakona o regionalnom razvoju kojeg će Sabor donijeti u utorak, u paketu zakona vezanih uz lokalnu samoupravu.