c S
Dnevne novosti

BiH: prikupljeni dokazi o međunarodnom lancu prostitucije i trgovine ljudima

02.12.2014 07:03 MOSTAR, 1. prosinca 2014.(Hina), Dokazi koje su pripadnici Državne policijske agencije (SIPA) zajedno s njemačkim kolegama u nedjelju prikupili prigodom pretresa jednoga objekta na području Sanskog Mosta koristiti će se u sudskom postupku koji se protiv skupine turskih državljana vodi u Njemačkoj oko organiziranja lanca prostitucije i trgovine ljudima, priopćili su u ponedjeljak iz Državnog odvjetništva BiH i SIPA-e.
Po navodima Državnog odvjetništva BiH tijekom pretresa pronađeni su određeni materijalni dokazi koji će koristiti u sudskom postupku koji se vodi u Njemačkoj. Državno odvjetništvo dodaje da se radi o velikoj međunarodnoj akciji koja je provedena u više zemalja, a odvjetništvo BiH ostvarilo je značajnu suradnju s partnerskim pravosudnim i policijskim agencijama Austrije i Njemačke, čiji su predstavnici u proteklom razdoblju boravili u BiH.

IZ SIPA-e su naveli da je zajednička međunarodna akcija usmjerena je protiv više osoba turske nacionalnosti koje se sumnjiče da su na području Europske unije počinile kazneno djelo trgovina ljudima i međunarodno vrbovanje radi prostitucije. U priopćenju se dodaje da su u pretresu jednoga objekta u Sanskom Mostu sudjelovali i pripadnici njemačke policije.

Državno odvjetništvo BiH ranije je priopćilo da je među žrtvama lanca prostitucije i trgovine ljudima više osoba s područja balkanskih zemalja, među kojima ima i maloljetnika. Akcija je rezultat duge i temeljite istrage pravosudnih i policijskih agencija Njemačke, čiji su tužitelji i istražitelji mjesecima radili zajedno s kolegama iz Europske unije (EU) na otkrivanju ovog lanca organiziranog kriminala, objavljeno je iz Državnog odvjetništva BiH.