c S
Dnevne novosti

SAD ovaj tjedan s Europljanima o novim sankcijama Rusiji

03.12.2014 07:08 BRUXELLES, 2. prosinca 2014.(Hina/Reuters), Američki državni tajnik John Kerry razgovarat će s europskim saveznicima ovaj tjedan o novim sankcijama Rusiji ako proruski separatisti ne prekinu nasilje na istoku Ukrajine, rekao je u utorak u Bruxellesu dužnosnik State Departmenta. 
SAD i Europska unija kaznili su sankcijama ruski financijski, obrambeni i energetski sektor pošto je Rusija proljetos pripojila poluotok Krim i zato što pruža vojnu i drugu pomoć proruskim separatistima na istoku Ukrajine. "S EU nastavljamo razgovore o proširenju sankcija", rekao je u utorak visoki dužnosnik State Departmenta koji prati Kerryja na sastanku u sjedištu NATO-a. Bit će riječi o idućim koracima, "napose odgovoru na nastavak opskrbe proruskih separatista teškim naoružanjem" iz Rusije, rekao je. Međutim, EU nije sklon proširenju sankcija, osim ako nastupi teško pogoršanje stanja u Ukrajini.

Rusija je vodeći energetski dobavljač za europske zemlje i mnoge članice EU strahuju da bi sankcije i ruski odgovor na njih mogao naštetiti njihovim gospodarstvima."Naša je uloga istražiti puteve za dijalog s Rusijom", rekla je predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da ne vidi smisla u stalnoj prijetnji novim mjerama. Washington želi povući sankcije ako Rusija ispuni svoje obveze dogovorene sporazumom o prekidu vatre iz Minska, rekao je dužnosnik i ustvrdio da kombinacija sankcija, niskih cijena nafte i loše upravljanje "snažno pritišću" rusko gospodarstvo.

"Vidite to po milijardama koje moraju trošiti da obrane rubalj (rusku valutu) koja nastavlja padati. Vidite to po visokoj inflaciji u zemlji", tvrdi američki dužnosnik. U utorak su ukrajinska vojska i separatisti "načelno" dogovorili novi prekid vatre koji bi stupio na snagu 5. prosinca u istočnoukrajinskoj pokrajini Luhansk, objavila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju.Prvi prekid vatre dogovoren u Minsku 5. rujna stalno se krši.