c S
Dnevne novosti

Sabor: dobre ocjene probacijskom sustavu

08.12.2014 07:14 ZAGREB, 5. prosinca 2014.(Hina), Saborski zastupnici u petak su, u raspravi o radu probacijske službe u 2013. te izvješću Uprave za zatvorski sustav, probacijskom sustavu dali dobre ocjene zbog toga što, kako ističu, rasterećuje ionako prenapučene zatvore s obzirom da se dio kazni mijenja radom za opće dobro. 
Takva kompenzacija nekima je, međutim, dvojbena jer se, kažu, krađa javnog novca odrađuje guljenjem krumpira. Probacijska služba itekako je potrebna, slaže se nezavisni Branko Vukšić, no zamjera što "krađa 17 milijuna kuna nije teško kazneno djelo te se za njega dobije guljenje krumpira". "Čekala sam cijelo vrijeme kada će netko postaviti pitanje guljenja krumpira, jer to je doista top tema u državi. Ja sam za to da onaj koji uzme velike količine novca od poreznih obveznika radi, a ne da sjedi u zatvoru i gleda televiziju. Pa ako treba neka oguli milijune tona krumpira", uzvratila je Vesna Škare Ožbolt (DC).

Vukšić upozorava da se "na sudovima u presudama često zlorabi institut probacijske službe i za one svrhe kad se ne bi trebao, a naročito kad su u pitanju pljačke, prevare "i ljudi koji su na čelu ili državnih službi ili su saborski zastupnici ili su političari ili su članovi vlade". Njima, kaže, ne bi smio taj institut biti dostupan. Probacijska služba lani je udvostručila broj predmeta u radu. Zaprimila je 3.304 nova predmeta, a završila njih 3.313, od čega je 87,62 posto uspješno provedeno. Osobe uključene u probaciju odradile su ukupno 436.619 sati rada za opće dobro, a sklopljena su i 234 nova ugovora. Uprava za zatvorski sustav upozorava kako je broj zatvorenika veći od zatvorskih kapaciteta.

Zatvori imaju mjesta za ukupno 3.771 zatvorenika, a njih je krajem prošle godine bilo 4.352. Najveća vrijednost probacijskog sustava, ona koja se ne može novčano izraziti, je zapravo resocijalizacija osuđenika za kaznena djela, ocijenila je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt. Lani je u sklopu probacije odrađeno više od 436 tisuća sati rada za opće dobro, a računajući cijenu jednog sata od 18 kuna na pomoćnim poslovima preko student servisa, dobivamo rezultat od 7 milijuna 859 tisuća kuna besplatne koristi za društvo, dodala je.

Vukšića međutim brine jesu li ti sati zaista i odrađeni. "Dobro bi bilo donijeti katalog kaznenih djela o kojima se svakako ne može izreći takva sankcija. Smatramo da u to svakako spadaju kaznena djela s kojima se pelješi javni novac", poručila je SDP-ova Vesna Fabijančić Križanić. To bi trebalo vrijediti i za 'povratnike', napomenuo je DZ-ov Ivan Šantek.