c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju

11.12.2014 07:24 ZAGREB, 10. prosinca 2014.Hina, Saborsko zasjedanje nastavlja se u četvrtak raspravom o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojima Vlada predlaže da se uvođenje licencija za rad ravnatelja, koje je trebalo zaživjeti 1. siječnja iduće godine, odgodi na 1. siječnja 2017. 
Predloženu odgodu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta obrazlažu potrebom osiguranja pretpostavki za licenciranje. Izmjenama zakona propisuju se i načini izrade i donošenje mreže škola, rokovi i načini promjene obrazovnog programa, regulira se nastavak obrazovanja za stjecanje više razine kvalifikacija te jasnije uređuje odredba za stjecanje i gubitak statusa redovitog učenika.

Također se propisuje i mogućnost prestanka pohađanja izbornih predmeta te postupak zaključivanja ocjene iz vladanja na kraju nastavne godine, kao i način polaganja popravnih ispita. Izmjenama se propisuje i da sve škole u kojima se školuju učenici s teškoćama u razvoju mogu od iduće godine u odgojno-obrazovni i nastavni proces uključiti pomoćnika ili stručno-komunikacijskog posrednika za pomoć takvim učenicima.