c S
Dnevne novosti

DUUDI o RIZ-u: postupanje temeljeno na zakonima, vodili smo se interesima RH

11.12.2014 07:20 ZAGREB, 10. prosinca 2014.(Hina), Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) priopćio je u srijedu da se u svemu što je činio u vezi s RIZ-Odašiljačima i radničkim dioničarstvom vodio interesima Republike Hrvatske i da su svi postupci bili u skladu s propisima.

U priopćenju objavljenom u povodu "ponovnog aktualiziranja pitanja RIZ-Odašiljača d.d. te, s tim u svezi, radničkog dioničarstva", DUUDI iznosi detaljnu kronologiju pretvorbe, dokapitalizacije unosom u temeljni kapital iznosa od 17 milijuna američkih dolara koji su u vrijeme pretvorbe bili deponirani i blokirani na računu Narodne banke Srbije - Vojnog servisa, a temeljem čega je država stekla 63,67 posto dionica, te se osvrće i na pitanje radničkog dioničarstva. Oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru u srijedu su uputili kritike vlasti zbog nerješavanja, kako su naglasili, tragedije koja se događa RIZ-u te mnogim drugim poduzećima. "Iako je Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija naredilo da se iziđe u susret takvoj izvoznoj firmi, DUUDI i CERP i dalje zatežu i podložni su utjecajima, da tako kažem, poduzetnika ili, kako bih ja rekao ovdje, mafijaša", rekao je zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić, a nezavisni zastupnik Branko Vukšić smatra da problem RIZ Odašiljača leži u atraktivnom prostoru.

U vrlo opširnom priopćenju, DUUDI podsjeća da je postupak pretvorbe društvenog poduzeća RIZ-Tvornica odašiljača proveden 1992., kada je izdano ukupno 135.902 dionice društva nominalne vrijednosti tadašnjih 100 njemačkih maraka po dionici. "Tzv. 'malim dioničarima' omogućeno je u postupku pretvorbe stjecanje 100 posto dionica društva i to 50 posto uz popust i obročnu otplatu, a 50 posto bez popusta, pri čemu su zaposleni i ranije zaposleni u poduzeću imali prednost upisa odnosno kupnje dionica u odnosu na ostale kategorije 'malih dioničara'. Po okončanju pretvorbe 'mali dioničari' sudjelovali su u upravljanju društvom po osnovi 99,71 posto dionica društva", navodi DUUDI. Podsjeća i da u postupku te pretvorbe u vrijednost društvenog kapitala nije bio uključen iznos nešto veći od 17 milijuna dolara, a riječ je sredstvima koja su u vrijeme pretvorbe bila deponirana i blokirana na računu Narodne banke Srbije - Vojnog servisa.

Taj je iznos ostao nedostupan do dovršetka postupka sukcesije. Ta sredstva, objašnjava DUUDI, nisu bila procijenjena u pretvorbi te nisu ušla u temeljni kapital društva, pa je sukladno tada važećoj odredbi čl. 47. Zakona o privatizaciji, ta neprocijenjena imovina prenijeta Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP). Navedeni je iznos u postupku sukcesije 29. svibnja 2003. uplaćena Narodnoj banci Hrvatske i isti dan prebačen na račun Ministarstva financija. Nakon saznanja da su sredstva prebačena na račun Ministarstva financija, RIZ je HFP-u podnio zahtjev za postupak sukladno članku 47. Zakona, odnosno za naknadnom procjenom tih sredstava u temeljni kapital društva, navodi se u priopćenju.

Rješenjem HFP-a od 5. listopada 2007., donesenim temeljem Zakona o privatizaciji, RIZ-u je dana suglasnost na povećanje temeljnog kapitala za iznos od 88,16 milijuna kuna, što je bila protuvrijednost 17,04 milijuna dolara. S obzirom "da nisu utvrđeni zakonski razlozi za obnovu pretvorbe, tim rješenjem je određeno da se dokapitalizacija ima provesti izdavanjem 238.277 dionica nominalne vrijednosti 370 kuna, u korist Fonda", navodi DUUDI. Tim rješenjem, kako se nastavlja, pravomoćno je odbijen zahtjev RIZ-a za davanjem suglasnosti na povećanje kapitala i za iznos od 7,5 posto zateznih kamata na navedeni iznos glavnice u dolarima, uz obrazloženje da društvo nije bilo vlasnikom tih sredstava neprocijenjenih u pretvorbi te da stoga nema pravo na kamate od dana uplate toga iznosa Ministarstvu financija s računa Narodne banke Srbije - Vojnog servisa. "Društvo nije upravnom tužbom pobijalo to rješenje Fonda ni u odnosu na kunsku protuvrijednost predmetnih sredstava ni u dijelu utvrđenja da sve dionice pripadaju Fondu, a ni u dijelu kojim se odbija zahtjev u odnosu na kamate", tvrdi DUUDI u priopćenju.

Upisom dokapitalizacije u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu ukupan broj dionica RIZ-a povećan je sa 135.902 na 374.179 dionica, a HFP je "postao većinskim dioničarom društva, stekavši 63,68 posto novoemitiranih dionica, pa su tzv. 'mali dioničari' zadržali u svojemu vlasništvu rečenih 99,71 posto dionica stečenih u postupku pretvorbe, što je nakon dokapitalizacije bilo 33,68 posto dionica društva". Nakon dokapitalizacije, RIZ je od HFP-a zatražio da se dionice privatiziraju kroz radničko dioničarstvo, a na zahtjevu je ustrajalo i nakon što su te dionice postale vlasništvom države temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom. Tom zahtjevu nije udovoljeno, ističu iz DUUDI-ja. Uz učestalo traženje za radničko dioničarstvo, RIZ je protiv Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) podigao pred Upravnim sudom u Zagrebu upravnu tužbu zbog šutnje uprave, odnosno zbog nepostupanja po zahtjevu za prodajom tih dionica.

Dana 8. travnja 2014. Upravni sud u Zagrebu donio je presudu kojom se u cijelosti odbija tužbeni zahtjev društva za prodajom navedenih dionica u cijelosti, navodi se u priopćenju. Osvrćući se na prijedlog Ministarstva gospodarstva da Vlada donese odluku o ustupanju cjelokupnog portfelja RIZ-a u državnom vlasništvu samoj tvrtki za jednu kunu, pod uvjetom da ih RIZ u roku od 6 mjeseci proda djelatnicima pod povoljnijim uvjetima, DUUDI navodi da je dao "iscrpno i opsežno očitovanje, u kojem je jasno i nedvojbeno izneseno objašnjenje o nepostojanju osnove za donošenje predložene odluke Vlade sukladno čl. 46. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske". Ujedno je, kako se dodaje, predstavnicima radničkog vijeća i sindikata RIZ-a predloženo da u suradnji s resornim Ministarstvom sudjeluju u definiranu novog i prihvatljivog prijedloga koji bi bio pravno i činjenično utemeljen.

U osvrtu na pitanje radničkog dioničarstva, DUUDI ističe da je izradio nacrt uredbe o načinu prodaje dionica i poslovnih udjela u trgovačkim društvima u vlasništvu RH putem radničkog dioničarstva, a temeljem čl. 47. st. 1. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, te ga u sklopu redovne procedure poslao na mišljenja resornim ministarstvima, sindikatima i udrugama poslodavaca. Međutim, kako je RIZ podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti te zakonske odredbe, Savez samostalnih sindikata Hrvatske očitovao se da predlaže da se uredba ne donosi prije odluke Ustavnog suda, a o čemu se DUUDI, kako navodi, očitovao društvu. "Dakle, sve relevantne institucije upućene su o tijeku procedure izrade nacrta o načinu prodaje dionica i poslovnih udjela u trgovačkim društvima u vlasništvu RH putem radničkog dioničarstva. Zaključno, postupanje Državnog ureda temelji se na zakonskim propisima RH te je isto vođeno interesima Republike Hrvatske", zaključuje DUUDI u priopćenju.