c S
Dnevne novosti

EU od Ukrajine očekuje reforme ako želi financijsku pomoć

17.12.2014 07:02 BRUXELLES, 16. prosinca 2014.(Hina/dpa), Europska unija poručila je Ukrajini da mora provesti gospodarske reforme kako bi dobila novu financijsku pomoć, s obzirom na to da Kijevu treba 15 milijarda dolara, kazali su europski diplomati.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk boravio je u ponedjeljak u Bruxellesu na prvom krugu razgovora s EU-om u sklopu novog sporazuma o jačanju suradnje, ratificiranog u rujnu, u zamjenu za provedbu političkih reformi i modernizaciju ukrajinskog gospodarstva. Sigurnosna kriza na istoku Ukrajine, gdje se vodi borba protiv proruskih separatista, i ruska aneksija Krima u ožujku samo su pogoršali velike gospodarske probleme te zemlje.

MMF upravo procjenjuje koliko Ukrajini treba novca, a EU razmatra treći paket pomoći uz već obećanih 1,61 milijarda eura (2 milijarda dolara). Međutim, neki krugovi sumnjičavi su u pogledu nove pomoći Ukrajini, kazali su diplomati. "Potreba za daljnjom financijskom pomoći sigurno postoji", rekao je europski povjerenik za politiku suradnje sa susjedima Johannes Hahn, dok je Jacenjuk kazao da je novac bio potreban još "jučer". "Učinit ćemo (...) sve što je potrebno za ukrajinsko gospodarstvo", rekao je Jacenjuk. "Ali da bi se prevladalo ovo razdoblje, Ukrajina treba neku vrstu oslonca." "Izgubili smo 140 posto naše industrijske proizvodnje, 20 posto ukrajinskog gospodarstva zbog ruske agresije (...) naš BDP past će ove godine 7 posto (...) unatoč povećanju poreznih prihoda od 5 posto. To ne može trajati zauvijek, potrebna nam je pomoć", rekao je, upozorivši da je Ukrajina "bojno polje" i da je "Rusija želi uništiti".

Hahn je kazao da održavanje međunarodne investitorske konferencije za Ukrajinu, predviđeno početkom 2015., ovisi o provedbi reformi. Od Kijeva se očekuje "konkretan reformski plan s preciznim vremenskim rokovima". "Želio bih jako konkretne rezultate", rekao je. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je da postoji "prešutan dogovor" da Kijev mora poduzeti mjere kako pomoć "ne bi nestala u kanalima u kojima se je više ne može pratiti." Istaknuo je da Ukrajina sada ima šest mjeseci da pokrene potrebne reforme.

U telefonskom razgovoru u nedjelju, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande kazali su ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku da bez reformi neće biti međunarodne pomoći. EU u međuvremenu priprema sankcije koje bi se odnosile na investicije, trgovinu i usluge na Krimu, uz postojeće gospodarske sankcije i mjere protiv ukrajinskih i ruskih dužnosnika zbog sukoba na istoku Ukrajine. Sankcije bi trebale biti dogovorene do summita EU-a ovaj tjedan.