c S
Dnevne novosti

Vlada u srijedu smanjuje osnovicu za obračun plaće državnih dužnosnika

17.12.2014 07:20 ZAGREB, 16. prosinca 2014.(Hina), Na dnevnom redu Vladine sjednice u srijedu je odluka o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika kojom će se ta osnovica smanjiti kako se dužnosničke plaće ne bi povećale zbog stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dohodak.

"Tom odlukom šalje se jasna politička poruka da će državni dužnosnici biti izuzeti od poreznih olakšica koje imaju ostali građani i to će biti napravljeno smanjenjem osnovice", poručio je prošli četvrtak ministar uprave Arsen Bauk. Premijer Zoran Milanović je, naime, na prošlotjednoj sjednici Vlade podsjetio da izmjene Zakona o porezu na dohodak stupaju na snagu 1. siječnja 2015. te da je potrebno, kao što je to Vlada i obećala, donijeti odluku kojom će se onemogućiti povećanje dužnosničkih plaća temeljem tih zakonskih izmjena.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima bi se uveo promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava. Tako bi, prema prijedlogu, Ministarstvo financija određivalo postotak državnih poticajnih sredstava po formuli koja bi u obzir uzimala prosječnu kamatnu stopu na nove devizne depozite stanovništva kod banaka oročenih na razdoblje od 1-2 godine, a drugi element bio bi faktor stabilizacije kamatne stope, koji bi bio određen u odnosu na prinose po dospijeću na državne obveznice s preostalim rokom dospijeća od pet godina. Na dnevnom redu Vladine sjednice je i prijedlog stečajnog zakona.