c S
Dnevne novosti

HSU predlaže donošenje zakona o preuzimanju isplate dokupljenih mirovina

19.12.2014 07:05 ZAGREB, 18. prosinca 2014.(Hina), Klub zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika uputio je u saborsku proceduru Prijedlog zakona o preuzimanju isplate dokupljenih mirovina, čime bi se riješio problem 3860 umirovljenika, koji od svibnja ne dobivaju dokupljeni dio mirovine u prosječnom iznosu od 400 kuna.
Prema prijedlogu HSU-a, Hrvatska bi preuzela isplatu dokupljenih mirovina ostvarenih do 31. svibnja 2014. u programu kojeg je provodila tvrtka Royal međugeneracijska solidarnost, koja je zbog financijskih poteškoća prestala isplaćivati dio mirovine svojim korisnicima, priopćeno je u četvrtak iz HSU-a. "Prema našim procjenama, spašavanje dijela mirovina 3860 umirovljenika državni proračun bi koštalo 18 milijuna kuna u prvoj godini primjene što iznosi 0,5 promila ukupnih godišnjih troškova za mirovine iz prvog stupa, s tendencijom smanjenja u budućnosti", navodi predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Država je, ističe se u priopćenju, kao poslodavac sudjelovala u postizanju sporazuma o prestanku radnog odnosa uz dokup mirovine te poticala razvoj instituta, stvarala atmosferu sigurnosti te poslodavce sindikate i radnike upućivala na njegovu primjenu, a danas ga se odriče. Zbog svega navedenog u HSU drže da država ima obvezu zaštititi dosadašnje korisnike i osigurati im isplatu njihovih zasluženih mirovina. Prijedlog HSU u ovoj je situaciji financijski najisplativiji budući da korisnici imaju čvrstu pravnu osnovu podići tužbe protiv bivših poslodavaca, tvrtki koje su uglavnom u državnom vlasništvu, što će generirati iznimno visoke troškove javnih poduzeća i državnog proračuna.

Usvajanjem zakona izbjegli bi se ti troškovi ali i stresni i dugotrajni sudski procesi. "Hrvatska stranka umirovljenika izražava uvjerenje da će se u razgovoru s partnerima iz Kukuriku koalicije doći do jedinog razumnog rješenja ovoga problema kojemu je 'kumovala' država, a to je prihvaćanje ovoga prijedloga i rad u korist građana što je za nas i svrha postojanja državnih institucija", ističe se u priopćenju.