c S
Dnevne novosti

HZZO bez novih gubitaka u protekloj godini

19.12.2014 07:09 ZAGREB, 18. prosinca 2014.(Hina), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), nakon provedene sanacije od 3,2 milijarde kuna, u 2014. godini nije stvorio nove gubitke, te je ostvario niz ušteda zahvaljujući javnoj nabavi i novim modelima ugovaranja, doznaje se u četvrtak u HZZO-u.
Primarna zdravstvena zaštita izdala je 400.000 manje uputnica u bolnice i 20 posto manje uputnica za primarne laboratorije, a u prvih devet mjeseci ostvareno je 109 milijuna kuna ušteda na izdacima za naknade za bolovanja. Novi model ugovaranja s liječnicima obiteljske medicine rezultirao je s 12 puta više preventivnih pregleda godišnje, a obavljeno je i 250.000 pregleda kroničnih bolesnika s dijabetesom, hipertenzijom i kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću, rečeno je na briefingu na kojemu su predstavljeni rezultati HZZO-a u protekloj godini.

Postupkom javne nabave nabavljene su 103 inzulinske pumpe, uz uštedu od 33 posto u odnosu na prošlu godinu, a na Popis posebno skupih lijekova uvršteno je 12 novih lijekova bez povećanja troškova za 2014. godinu, što je postignuto pregovorima i sklapanjem financijskih ugovora. Na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a u četvrtak je odlučeno da se na poplavljenim područjima u Vukovarsko-srijemskoj županiji patronažnim sestrama u domovima zdravlja donira 30 mobilnih uređaja (tableta) kao i sustav za nadzor mobilnih uređaja za pilotiranje projekta. Do sada su patronažne sestre vodile papirnate kartoteke pacijenata i ručno prepisivale podatke osobnih mjerenja. Informatizacija bi trebala znatno unaprijediti patronažnu djelatnost, tako da iz HZZO-a najavljuju "novo poglavlje u brizi za pacijente". Osim evidencije rada, patronažne sestre ubuduće će moći učitati mjerenja šećera, krvnog tlaka i spirometra ili fotografirati promjene na koži, madeže i dekubituse, a fotografije proslijediti izabranom doktoru.

Patronažna djelatnost na taj će se način povezati s ordinacijama i sustavom nacionalnih preventivnih programa, a u budućnosti i sa sustavima njege u kući, fizikalnom terapijom u kući, mobilnim zdravljem i portalom za pacijente. U HZZO-u kažu da će dodatno financirati pripravnički staž za 143 kandidata u 2015. godini, za 40 doktora medicine, 63 doktora dentalne medicine, 37 magistara farmacije i 3 magistara medicinske biokemije, te nastaviti financirati preventivne nacionalne programe ranog otkrivanja raka vrata maternice, prevencije raka dojke, te ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Najavljuju i da će aplicirati za 300 milijuna eura iz strukturnih fondova EU.

Zahvaljujući tom novcu, u idućih pet godina u planu je izgradnja centra za palijativnu skrb u Novom Marofu, obnova Dječje bolnice u Klaićevoj, te izgradnja centra za forenziku na Vrapču. Ostali novci bili bi utrošeni na hitne bolničke prijeme, opremanje domova zdravlja, jačanje dnevnih bolnica i dnevne kirurgije. Dio natječaja za opremanje ordinacija primarne medicine i dnevnih bolnica bit će raspisan već u prvom kvartalu iduće godine, najavila je v.d. ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.