c S
Dnevne novosti

Sindikat: zakon o pogrebničkoj djelatnosti donosi novi broj nezaposlenih

24.12.2014 07:04 SPLIT, 23. prosinca 2014. (Hina), Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije traži da se prijedlog zakona o pogrebničkoj djelatnosti povuče iz saborske procedure te da, kao i do sada, ta djelatnost i dalje bude od javnog interesa s tim da lokalne vlasti po strogo određenim uvjetima mogu izdavati koncesiju za te usluge, a taj sindikat procjenjuje i da će komunalna društva morati otpuštati radnike.
"Mislimo da je ta djelatnost od javnog interesa i da treba ostati u ovlasti lokalne samouprave koja kontrolira cijenu usluge. Otvaranje tržišta, posebno u dijelu preuzimanja i prijevoza umrle osobe od mjesta smrti do groblja ili krematorija dovest će do lova na pokojnike, zatim do nelojalne konkurencije i do povećanja cijena", rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Splitu predsjednik tog sindikata Bruno Bulić.

Govoreći o tom zakonskom prijedlogu, koji je u Saboru prošao prvo čitanje, Bulić je ustvrdio kako je "laž da se zakon predlaže na osnovi direktive EU jer ona nigdje ne govori da je to obveza, nego da svaka država tu djelatnost uređuje na svoj način". "Nijedna država nije dopustila da se s pokojnicima poigravaju kojekakvi privatnici i obrtnici držeći ih u garaži umjesto u frižideru, odijevajući ih svagdje, a bilo je i fizičkih obračuna ispred patologije i podmićivanja ondje zaposlenih. To su sve stvari zbog kojih je 2004. promijenjen taj zakon. Ne znam na koji način je sadašnji zakon proguran, ali ničega dobroga neće donijeti", izjavio je, dodajući kako se šuti o tome da Hrvatska do 2004. godine nema evidenciju za čak 30 posto pokojnika.

Bulić je rekao kako ne stoji obrazloženje da bi donošenjem tog zakona bilo dodatnog zapošljavanja jer će, dodao je, komunalna društva istodobno morati otpuštati radnike. Po njegovoj procjeni, između četvrtine i petine stalno zaposlenih radnika ostat će bez posla. Broj sada zaposlenih, dodao je, zbog otvaranja tržišta za gotovo sve poslove, znatno će se morati smanjiti. Tu se ponajprije misli na grobare, radnike na pripremi i odijevanju pokojnika, vozače i ostalo prateće osoblje, što će otvoriti mnoge društvene i socijalne probleme kojih, nažalost, Hrvatska već ima previše, istaknuo je Bulić.

Ocijenio je da je ova godina za sindikate bila iznimno teška jer su se bitno smanjila stečena prava radnika te su pojedini poslodavci, kako je rekao, od radnika počeli raditi robove te ih, kao tokarski stroj, posuđuju prijateljima. Govoreći o problemu nezaposlenosti u Hrvatskoj, Bulić je ustvrdio da se objavljenim brojkama obmanjuje javnost.