c S
Dnevne novosti

Grčki premijer pozvao da se izbjegnu prijevremeni izbori

29.12.2014 07:01 ATENA, 27. prosinca 2014.(Hina/Reuters) Grčki premijer Antonis Samaras upozorio je u subotu zastupnike na opasnost prijevremenih izbora koji će biti sazvani ukoliko on izgubi ključno glasovanje za predsjednika sljedeći tjedan u parlamentu, ali je izrazio uvjerenje da će pobijediti ako Grci ipak izađu na izbore. 
Govoreći pred treći i zadnji krug u izboru nasljednika šefa države Karolosa Papouliasa u ponedjeljak, Samaras je rekao kako su opći izbori, koje se mora sazvati ukoliko se ne može imenovati novoga predsjednika, protiv nacionalnih interesa.

Novija istraživanja javnoga mišljenja pokazala su da Samarasova vladajuća koalicija zaostaje iza stranke Syriza koja želi ponovno pregovarati o međunarodnoj financijskoj pomoći Grčkoj te odbaciti mjere štednje koje provodi posljednjih godina, mada se prednost smanjila posljednjih tjedana. Samaras je rekao kako bi Syrizin plan da sruši sporazum o pomoći vrijedan milijarde eura bio katastrofalan za stabilnost Grčke.

Naredni izbori trebali bi se održati 2016. "Grčki narod ne želi prijevremene izbore", rekao je on u intervjuu za državnu televiziju. "Učinio sam i činim sve kako bih osigurao da predsjednik bude izabran a prijevremeni izbori izbjegnuti", rekao je Samaras. Optužio je Syrizu za "političku ucjenu" i rekao kako bi dovela Grčku u sukob s njezinim kreditorima. Njegove riječi dolaze istoga dana kada je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble upozorio da bilo koja grčka vlada mora poštovati obveze koje je Atena već prihvatila.

Samarasov beskompromisni ton nagovješćuje kako gleda preko glasovanja u parlamentu u ponedjeljak prema predizbornoj kampanji. "Ako dođe do izbora pobijedit ćemo, osjećam to", rekao je. "Ne vjerujem da će grčki narod prihvatiti da ga se olakim obećanjima vodi natrag do ruba provalije gdje je bio prije dvije i pol godine". "Mada bi mi izbori odgovarali želim da brod sigurno doplovi u luku", rekao je.

Ispitivanje javnoga mišljenja instituta Alco pokazalo je u subotu da ljevičarska Syriza ima prednost u odnosu na vladajuće konzervativce od 3,3 posto, što je nešto manje vodstvo nego u prethodnom istraživanju. Ako bi se izbori održali danas Syriza bi dobila 28,3 posto glasova a Samarasova Nova demokracija 25 posto. Izglede, međutim, komplicira slabost drugih stranaka. Samarasov koalicijski partner socijaldemokratski PASOK suočen je s ozbiljnim unutarnjim napetostima i mogao bi se podijeliti i neući u parlament, što bi spriječilo formiranje stabilne koalicijske većine.