c S
Dnevne novosti

Palestinci predaju UN-u konačni nacrt rezolucije o državnosti

30.12.2014 07:00 RAMALLAH, 29. prosinca 2014.(Hina/Reuters), Palestinci planiraju u ponedjeljak podnijeti Ujedinjenim narodima konačni nacrt rezolucije o državnom statusu Palestine u kojoj pozivaju na zaključivanje mirovnog sporazuma s Izraelom unutar godine dana i okončanja okupacije palestinskih područja do kraja 2017., priopćili su dužnosnici.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izvjestio je američkog državnog tajnika Johna Kerryja da će nastaviti s tom inicijativom usprkos protivljenju Izraela i SAD-a, prenosi palestinska novinska agencija WAFA. Nekoliko europskih zemalja zagovara fleksibilniji vremenski okvir koji bi dobio širu potporu.

"Danas će se u New Yorku sastati arapska skupina te ćemo Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti nacrt rezolucije, u nadi da se glasovanje okonča do sutra ili prekosutra", kazao je palestinski dužnosnik Saeb Erekat. Palestinski dužnosnici objašnjavaju da prijedlog rezolucije predviđa pregovore na temelju teritorijalnih granica koje su postojale prije izraelske aneksije Zapadne obale, Pojasa Gaze i Istočnog Jeruzalema u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.

"Nacrt rezolucije poziva na obnovu pregovora u cilju rješavanja svih pitanja o konačnom statusu u roku od najkasnije 12 mjeseci od usvajanja rezolucije te poziva da se okupacija započeta 1967. okonča najkasnije do kraja 2017.", priopćila je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO). "Nacrt rezolucije zagovara dvije suverene, demokratske i sigurne države - Palestinu i Izrael", dodaje PLO. U konačnom nacrtu rezolucije se o Istočnom Jeruzalemu ne govori kao zajedničkom glavnom gradu dviju država već samo kao glavnom gradu Palestine, a također se poziva na zaustavljanje izgradnje izraelskih četvrti u Istočnom Jeruzalemu i Zapadnoj obali.

Izrael, koji je 2005. povukao iz Gaze, tvrdi da bi njegova istočna granica ostala neobranjiva ukoliko bi se potpuno povukao sa Zapadne obale. Također poručuje da će se žestoko opirati pokušajima da mu se nametnu uvjeti koji predstavljaju prijetnju njegovoj sigurnosti. Za usvajanje rezolucije je potrebno devet glasova u Vijeću sigurnosti. Ukoliko rezolucija prođe, SAD će odlučiti da li će uložiti veto.