c S
Dnevne novosti

Slovence u 2015. čekaju fiskalizacija i porez na nekretnine

31.12.2014 07:05 LJUBLJANA, 30. prosinca 2014.Hina, Uvođenje fiskalnih blagajni radi smanjivanja poreznih utaja, obvezno plaćanje doprinosa na rad studenata, te porez na nekretnine neke su od novosti koje uvodi vlada slovenskog premijera Mire Cerara, a koje Slovence očekuju u 2015. godini. 
Zakonodavni okvir za fiskalizaciju prema Cerarovim najavama donijet će se u prvom kvartalu iduće godine, a ministarstvo financija od 1. rujna pratit će promet i uplatu PDV-a u realnom vremenu, što će onemogućiti manipulacije s uplatom poreza državi.

Fiskalne blagajne planirala je uvesti još 2011. godine tadašnja vlada Boruta Pahora zbog ocjene da država utajama PDV-a godišnje gubi 130 milijuna eura, ali se od toga nakon nekih negativnih reakcija iz gospodarstva odustalo. Novosti u idućoj godini doživjet će i tržište rada mladih jer će se na rad preko studentskih i učeničkih servisa obvezno uplaćivati doprinos za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a mladima će se taj rad računati u radni staž, što do sada nije bio slučaj.

Nakon što je 2013. godine zakon o porezu na nekretnine donijela tadašnja vlada premijerke Alenke Bratušek, on je srušen odlukom ustavnog suda zbog zakonskih manjkavosti, ali je vlada Mire Cerara najavila da će donijeti novi zakon koji će biti u skladu s ustavom, a porez na nekretnine počeo bi se naplaćivati još ove godine. Računa se da će od novog poreza u državni proračun godišnje pritjecati oko 250 milijuna eura.