c S
Dnevne novosti

Pahor za oživljavanje regionalne inicijative koju je pokrenuo s Kosor

07.01.2015 07:06 LJUBLJANA, 6. siječnja 2015. HinaS, lovenski predsjednik Borut Pahor zauzeo se u utorak za jače međunarodno profiliranje Slovenije kao zemlje mira i sigurnosti, pri čemu je istaknuo i potrebu oživljavanja "Brdo procesa", inicijative za jačanje regionalne suradnje i povjerenja u regiji koju je prije pet godina pokrenuo sa tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.
Riječ je o sastancima lidera zemalja s područja nekadašnje SFRJ koje su prije točno pet godina svojim sastankom u Kranjskoj Gori pokrenuli Pahor koji je tada bio predsjednik slovenske vlade i tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor, a trebao je osigurati i suradnju u napredovanju prema članstvu u Europskoj uniji. Pahor je u utorak, u govoru slovenskim diplomatima koji zasjedaju na svom redovnom godišnjem zasjedanju na Brdu kod Kranja, rekao da je proces Brdo jedan od rijetkih ali uspješnih "vanjskopolitičkih proizvoda" Slovenije, te da bi ga trebalo oživjeti. "Taj proces će na međunarodnom političkom tržištu i ubuduće imati privlačnu cijenu. Mislim da ga treba i politički podržati kako se ne bi razvodnio", kazao je Pahor obraćajući se slovenskim diplomatima iz Europe i prekomorskih zemalja.

Glede slovenske vanjske politike općenito, Pahor je naglasio da je potrebna vizija koja će nadilaziti mandat samo jedne vlade i da treba graditi takvu specifičnu politiku temeljem koje će Slovenija u svijetu biti prepoznata kao "zemlja mira, pomirenja i sigurnosti". "To je područje gdje mi Slovenci možemo dati znatan doprinos i nešto što bi oplemenilo naš identitet u međunarodnoj politici", kazao je Pahor. On je podupro akciju vlade premijera Mire Cerara koja je odlučila podržati kandidaturu Danila Tuerka, bivšeg slovenskog predsjednika, za budućeg glavnog tajnika UN-a, nakon što iduće godine istekne mandat sadašnjem glavnom tajniku Ban Ki Moonu. "Kad se odlučujemo za takve kandidature, moramo biti ustrajni, stajati iza njih kako bi uspjeli, te iznositi pravu argumentaciju", kazao je Pahor, dodavši da bi Tuerk kao iskusan diplomat i državnik koji uz to dolazi iz istočne Europe koja još nije imala glavnog tajnika UN-a bio dobar izbor.