c S
Dnevne novosti

Vlada imenovala hrvatske članove Odbora regija EU na petogodišnji mandat

09.01.2015 07:15 ZAGREB, 8. siječnja 2015. (Hina), Vlada RH imenovala je u četvrtak članove i zamjenike u Odbor regija Europske unije u mandatnom razdoblju od 2015. do 2020. godine, priopćeno je sa zatvorenog dijela sjednice Vlade.

Imenovani su dosadašnji članovi toga odbora gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je bio i voditelj hrvatskog izaslanstva, župani Nikola Dobroslavić, Predrag Štromar, Danijel Marušić, Valter Flego; gradonačelnik Željko Turk, članica zagrebačke Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević, općinski načelnici Bruno Hranić i Snježana Bužinec. Zamjenici člana su Viviana Benussi, Jasna Petek, Ivan Vučić, Slavko Prišćan, Tulio Demetlika, Josipa Rimac, Dinko Pirak, Martin Baričević i Alojz Tomašević.

Odbor regija, koji ima ukupno 353 člana, savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Njegova je uloga iznošenje lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća („mišljenja”) o Komisijinim prijedlozima. Hrvatskih članova je devet, kao i njihovih zamjenika. Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je donijela Odluku o deklasifikaciji Zaključka o prihvaćanju Izvješća Radne skupine o sastanku predstavnika banke UBS AG održanom 20. i 21. listopada 2008. godine i Usuglašenog zapisnika sa sastanka, koji je potpisan 21. listopada 2008. godine.

Na temelju Zakona o tajnosti podataka ta je točka, kaže se u priopćenju iz Vlade, označena stupnjem tajnosti „povjerljivo“ pa se ne može objaviti. Na zatvorenom dijelu sjednice raspravljalo se i o kadrovskim pitanjima, pa je tako na osobni zahtjev razriješena Sanja Milanović, dosadašnja sanacijska upraviteljica Opće bolnice Našice te je Dražen Bedeković imenovan na tu dužnost. Nova sanacijska upraviteljica Doma zdravlja Gospić je Ana Šikić Rosandić, a Marija Zorić razriješena je te dužnosti. Imenovan je novi član Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište Zoran Vasić, a dosadašnja članica Zvjezdana Blažić razriješena je. Također, Snježana Blažić razriješena je dužnosti članice Upravnog vijeća ustanove Savjetodavna služba, a Zoran Vasić imenovan je novim članom.