c S
Dnevne novosti

Hrvatska dobiva prvu predsjednicu

12.01.2015 07:50 ZAGREB, 11. siječnja 2015.(Hina) Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović po neslužbenim rezultatima DIP-a pobjednica je predsjedničkih izbora u drugom krugu i na toj će dužnosti naslijediti SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin potvrdio je u nedjelju navečer da HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović vodi u utrci za mandat hrvatske predsjednice pred SDP-ovim Ivom Josipovićem, no pobjedu nije mogao proglasiti jer još nisu bila obrađena sva biračka mjesta.

Prema DIP-ovim podacima, koji se temelje na 99,51 posto obrađenih biračkih mjesta, Grabar Kitarović tijesno pobjeđuje s 50,43 posto osvojenih glasova, dok aktualni predsjednik Josipović osvaja 49,57 posto glasova, što je razlika od 0,86 posto. HDZ-ova kandidatkinja osvojila je 1.098.923 glasova, a Josipović 1.079.081 glasova što je razlika tek od 18.942 glasa. Nevažećih listića bilo je 60.590 ili 2,71 posto. Izlaznost na izbore bila je vrlo visoka, čak 58,91 posto.

Pobjedom svoje kandidatkinje HDZ prvi put nakon 15 godina daje hrvatskog predsjednika iz svojih redova. Aktualni predsjednik Josipović prvi je čelnik države koji nije uspio osvojiti drugi mandat. Zbog tijesnog rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović pred Kolindom Grabar Kitarović odnio tanku pobjedu, aktualni predsjednički izbori ocijenjeni su najneizvjesnijim do sada. To je potvrdio i drugi krug u kojem se nastavila tijesna i neizvjesna izborna utrka u kojoj je Grabar Kitarović nakon početnog vodstva Josipovića odnijela pobjedu. Pokazalo se da je u kampanji bio presudan svaki glas. U prvom krugu predsjedničkih izbora, održanih prije dva tjedna Josipović je nakon objave prvih rezultata vodio s razlikom većom od osam posto, ali kako su rezultati pristizali s terena ta se razlika stopila na manje od 1,5 posto. Drugi krug izbora obilježio je veliki odaziv, pokazali su podaci DIP-a po kojima je na izbore izašlo 58,89 posto birača. U apsolutnim brojkama, to je 2,23 milijuna birača, što je oko 450 tisuća više nego u prvom krugu. Između dvoje kandidata koji su ušli u drugi krug moglo je birati 3,8 milijuna hrvatskih birača na 6352 biračka mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu.

Josipović čestitao Kolindi Grabar Kitarović Predsjednički kandidat Ivo Josipović čestitao je na pobjedi novoizabranoj predsjednici, kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović, te zahvalio na potpori obitelji, biračima i svima koji su podržavali njegov rad i kandidaturu za još jedan mandat. "Dozvolite da čestitam na izbornoj pobjedi novoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja, međusobno oponiranje, ali demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar-Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i zato još jednom čestitam", rekao je Josipović uz pljesak i skandiranje simpatizera u Novinarskom domu. Osvrnuo se i na malu razliku od oko 18.000 osvojenih glasova kazavši kako je to bit demokracije. "Istina, razlika među nama je vrlo mala, ali to je bit demokracije, da onaj tko dobije više glasova nosi pobjedu", rekao je. Zahvalio je svima koji su mu u proteklih pet godina pomagali da bude uspješan i dobar predsjednik te više od milijunu birača koji su mu dali svoj glas. "To je naša zajednička snaga", ocijenio je Josipović, zahvaljujući i strankama koje su poduprle njegovu kandidaturu.

Grabar Kitarović: Nema mjesta trijumfalizmu Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, poručila je u nedjelju nakon proglašenja prvih nepotpunih rezultata predsjedničkih izbora, kako nema mjesta trijumfalizmu, a glasače svog protukandidata Ive Josipovića pozvala je na zajedništvo u izgradnji bolje Hrvatske. Pozvajući birače koji su glas dali Ivi Josipoviću poručila je kako je bilo dosta podjela, 'vaših i naših'. "Svi ste vi moji, dragi moji hrvatski građani, idemo zajedno jer velik nas posao čeka. Hajdemo Hrvatsku izvesti iz krize i dovršiti put koj smo počeli pod prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom", rekla je Grabar Kitarović što je dočekano euforičnim skandiranjem nazočnih u prepunoj dvorani Hypo centra "Pobjeda! Hrvatska!" a nazočni su zapjevali "Oj hrvatska mati". Ne dopušta, kaže, da bilo tko kaže kako Hrvatska neće biti prosperitetna i bogata. "Bit će među najprosperitetnijim zemljama EU - to vam obećajem", obećala je. Borit će se, obećala je, za hrvatske nacionalne interese jer ovo je, ističe, Hrvatska, a ne regija. Počet će, kazala je, raditi od prve sekunde svog mandata. "Jamčim da se neću odmaknuti od vas, od naroda. Bit ću među vama i slušat ću vas. Idemo se ujediniti zajedno za bolji život u Hrvatskoj", pozvala je Kolinda Grabar Kitarović.

Kazala je i da će se u potpunosti zalagati za vladavinu prava i nultu stopu tolerancije protiv korupcije te rješavanja pitanja sa susjedima. "Borit ću se za prava manjina u Hrvatskoj, ali ništa manje neću tražiti ni za Hrvate u susjednim zemljama", poručila je nova predsjednica.

Karamarko: imamo predsjednicu! Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko čestitao je Kolindi Grabar Kitarović na izbornoj pobjedi uskliknuvši "Imamo Predsjednicu!". "Najveća hrvatska stranka, koja je pod vodstvom Franje Tuđmana, najvećeg Hrvata 20. stoljeća, stvorila hrvatsku državu, iznjedrila je najboljeg kandidata i danas imamo predsjednicu republike", rekao je Karamarko na bini na koju je došao zajedno s novom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grbar Kitarović i njezinim suprugom Jakovom. Zahvalio je svim građanima koji su glasovali za predsjedničku kanndidatkinju HDZ-a, svim koalicijskim partnerima koji su pomogli u pobjedi, te Kolindi Grabar Kitarović i, posebno, njezinom suprugu Jakovu Kitaroviću "koji je to trebao trpjeti". "Hrvatski narod uvijek kad je potrebno i kad osjeti da treba donese prave odluke, i večeras je donio prave odluke", rekao je. Karamarko je poručio da će Grabar KItarović biti predsjednica svih Hrvata i hrvatskih građana, a ne samo eksponent HDZ-a na Pantovčaku. "Ona je predsjednica svih Hrvata i svih građana i radit će za njihovu dobrobit. Zajedno sa budućom hrvatskom Vladom na kraju godine radit će na kvaliteti života u Hrvatskoj", kazao je. Karamarko je posebno pozdravio branitelje koji prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu i Hrvate u BiH i dijaspori kojima je, ustvrdio je, onemogućeno da iskoriste svoje građansko pravo da glasuju.

Milanović: Premijer Zoran Milanović izjavio je u nedjelju, nakon što su neslužbeni rezultati najavili pobjedu HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, kako je krivo prognozirao da veći odaziv ide u prilog SDP-ovu kandidatu Ivi Josipoviću te da će, bez obzira kako izbori završe, to biti tijesna pobjeda, za razliku od svih prethodnih izbora. "Prvi puta Hrvatska, tko god da pobjedi, ima predsjednika ili predsjednicu za nekoliko glasova. Tko god je do sada pobjeđivao, i kada je to bio predsjednik Tuđman, kada je imao velike ovlasti, i kasnije, pobjeđivao je uvjerljivo. To su bile uvjerljive pobjede. Kako god da ovo završi, to će biti jako tijesna pobjeda", naglasio je Milanović. Na pitanje kako će reagirati na mogućnost da Kolinda Grabar Kitarović zatraži da odlazi u Bruxelles, a ne on, Milanović je rekao kako se zna tko vodi unutarnju i vanjsku politiku te napomenuo da ministri sudjeluju na stanacima europskog vijeća i da je 90 posto stvari "čista ingerencija vlade". Milanović je komentirao i mogućnost da Grabar Kitarović zatraži zajedničku sjednicu rekavši da se radi o članku 102 Ustava RH i da to dosad nitko nije tražio.

Kolinda Grabar Kitarović na predsjedničku dužnost stupa 19. veljače Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na novu dužnost po zakonu stupa posljednjega dana mandata predsjednika u odlasku Ive Josipovića, koji je petogodišnji predsjednički mandat preuzeo 19. veljače 2010. Nova predsjednica prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda položit će svečanu prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu, a tekst prisege glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao".

Tradicionalno, svečanost inauguracije predsjednika Republike održava se na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Do danas je održano pet takvih ceremonija. Predsjednička dužnost nespojiva je s bilo kojom javnom ili profesionalnom dužnošću, a predsjednica ne smije smije biti ni članom političke stranke, što znači da će Grabar Kitarović morati podnijeti ostavku na dužnosti u HDZ-u i o tomu obavijestiti Hrvatski sabor.