c S
Dnevne novosti

Slovenski mediji: nova hrvatska predsjednica neće narušiti odnose sa Slovenijom

13.01.2015 07:30 LJUBLJANA, 12. siječnja 2015.Hina Odnosi Hrvatske i Slovenije neće se bitno promijeniti zbog pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, prve su ocjene slovenskih medija koji se pozivaju na domaće i strane analitičare.

Slovenska televizija u izvješću o rezultatu izbora navodi da je izabrana hrvatska predsjednica tijekom kampanje doduše iznosila nešto oštriju retoriku u vezi odnosa sa susjednim državama nego protukandidat Ivo Josipović, ali ističe i njenu izjavu da će zagovarati dijalog o otvorenim pitanjima i da se problemi ne smiju gurati ispod tepiha. Slovenija ove godine treba odlukom Europskog suda za ljudska prava riješiti način vraćanja starih deviznih štediša Ljubljanske banke, pa i hrvatskih, što je pitanje koje je godinama opterećivalo međusobne odnose, a pravorijek o graničnom prijeporu sredinom godine trebala bi donijeti međunarodna arbitraža. Nije vjerojatno da će se nova hrvatska predsjednica uplitati u odnose sa Slovenijom niti da će se oni zbog nje pogoršati, iako je vanjska politika sfera u kojoj šef države ima svoju ulogu, navodi Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na hrvatske političke analitičare.

Kolinda Grabar Kitarović vrijedi za umjerenu i pragmatičnu političarku, izjavio je za slovensku agenciju analitičar Davor Gjenero, dodavši da slovenski predsjednik Borut Pahor na hrvatskoj strani dobiva korektnu sugovornicu. To bi, po njegovoj ocjeni, moglo donekle evocirati razdoblje kada su odnose među državama definirali i poboljšali upravo Pahor i tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor, a novi zamah mogao bi dobiti i tzv. Brdo proces koji su pokrenuli Pahor i Kosor, s idejom jačanja stabilnosti i suradnje u regiji u kojoj sve države nastoje ući u EU.

Slovenski politički analitičar Borut Šuklje izjavio je za "Delo" da je Grabar Kitarović odnijela tijesnu pobjedu nad Josipovićem jer je bila razumljivija običnim biračima i jer je samouvjereno naglašavala optimizam, ali govorila i o poštovanju drugih te pomirenju, te da se je protivnički izborni stožer prevario u svojim ranijim ocjenama da je kao političarka vrlo ranjiva zbog političke karijere tijekom koje je bila povezana i s bivšim premijerom Ivom Sanaderom koji je osuđen zbog korupcije. Njen odnos sa Sanaderom nikad nije bio takav da bi se je moglo optužiti za "kolaboraciju" s osuđenim bivšim premijerom, kako se to čulo u nekim predizbornim sučeljavanjima, a osim toga pokazivala je mjeru političke autonomnosti, ocjenjuje Šuklje. Uz to, po njegovim riječima treba priznati da je Sanaderova vlada, kada je u njoj šefica diplomacije bila Grabar Kitarović, zbog ulaska u EU usvojila ključni europski vrijednosni sustav.

Slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk ocijenio je u ponedjeljak da pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na jučerašnjim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj nije iznenađenje te iznio očekivanje da će ona dobro surađivati sa slovenskim predsjednikom Pahorom. Njena pobjeda nije posebno iznenađenje, rekao je Volk za Slovensku tiskovnu agenciju STA, dodavši da je biračko tijelo podijeljeno između SDP-a i HDZ-a, te da tijesan rezultat izbora ukazuje na polariziranost i trenutni odnos dviju vodećih stranaka. Što se tiče odnosa Slovenije i Hrvatske, Volk ocjenjuje da se oni neće mijenjati te očekuje dobru suradnju i na predsjedničkoj razini. I na Kolindu Grabar Kitarović i na slovenskog predsjednika Pahora gleda se kao na umjerene političare s velikim međunarodnim iskustvom, rekao je Volk. Ne želeći uspoređivati budući odnos Pahora s novom hrvatskom predsjednicom s odnosom povjerenja koji su imali Pahor i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, slovenski veleposlanik je ocijenio da će odnosi biti dobri iako je neizvjesno koliko će nova hrvatska predsjednica podupirati Pahorovu inicijativu o jačanju procesa regionalne suradnje, pokrenutu zajedno s Kosor, zbog nekih njenih ranijih izjava i tvrdnji da će inzistirati na nacionalnim interesima Hrvatske.