c S
Dnevne novosti

Ministarstvo objavilo nacrt Pravilnika o koncesijama na zaštićenom području

20.01.2015 07:20 ZAGREB, 19. siječnja 2015.(Hina), Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo je na svojim internetskim stranicama nacrt Pravilnika o postupku davanja koncesijskog odobrenja na zaštićenom području, koji će biti u javnoj raspravi do 14. veljače. 
Novi pravilnik osigurat će transparentniji način izdavanja koncesijskih odobrenja i definirati uvjete i načine obavljanja dopuštenih djelatnosti u zaštićenim područjima te utvrđivanje naknada, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva. Njegovim stupanjem na snagu detaljno će se urediti problematika davanja koncesijskih odobrenja s ciljem olakšavanja poslovanja pravnim i fizičkim osobama koje se bave djelatnostima u zaštićenim područjima.

"Naša zaštićena područja imaju veliki potencijal da postanu generatori razvoja lokalnih sredina i regija, posebno na području turizma, eko turizma i ugostiteljstva. Novim pravilnikom se jasno i transparentno reguliraju postupci davanja koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti u zaštićenim područjima, te se produžuje rok dodjele koncesija s tri na pet godina", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Propisuju se djelatnosti za koje javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima u Hrvatskoj mogu pravnim i fizičkim osobama registriranim za obavljanje obrta za gospodarsko korištenje prirodnih dobara ili obavljanje druge djelatnosti dati koncesijsko odobrenje na zaštićenom području, osim na pomorskom dobru, te šumama i šumskom zemljištu u državnom vlasništvu.

Rok na koji se mogu dati koncesijska odobrenja produžen je sa tri na pet godina kako bi se investitorima olakšalo financiranje djelatnosti za koje se ishodi koncesijsko odobrenje. Dodatno se uvodi koncesijsko odobrenje za obavljanje jednokratnih djelatnosti ili djelatnosti koje se ne obavljaju u kontinuitetu dužem od sedam dana na godišnjoj razini. Time se uređuju do sada nedovoljno regulirana pitanja koja se odnose na razne manifestacije, sportska natjecanja, utrke vozila i sl.

Dosad je bilo problematično i utvrđivanje naknada za koncesijsko odobrenje jer je zbog nepostojanja ujednačenih kriterija postojala mogućnost određivanja različitih iznosa naknade na istom području za istu djelatnost, što je koncesionare dovodilo u neravnopravan položaj. Pravilnikom će biti unaprijed definirane djelatnosti i visine naknade, čime će način obavljanja djelatnosti i postupak davanja koncesijskog odobrenja biti transparentan, a ovlaštenici će biti u ravnopravnom položaju, ističe se u priopćenju.