c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: svi gradovi uključeni u otpis dugova

20.01.2015 07:30 ZAGREB, 19. siječnja 2015.(Hina), Svi gradovi i općine uključeni su u dogovor oko ublažavanja problema prezaduženih građana, poručilo je u ponedjeljak navečer Ministarstvo socijalne politike i mladih demantirajući optužbe Udruge građana "Blokirani" da su iz sporazuma isključeni svi osim Splita, Osijeka, Rijeke i Zagreba.

Vlada je poslala poziv svim gradovima i općinama da se priključe sporazumu, no ne može ih natjerati da dio dugova, u njihovoj ingerenciji, oproste svojim socijalno najugroženijim građanima, navodi Ministarstvo u priopćenju. Udruga građana "Blokirani" optužila je u ponedjeljak Vladu da nastavlja diskriminatorski model upravljanja državom te da svojim mjerama krši Ustav jer je "sporazum o ublažavanju financijskih poteškoća" potpisan samo sa Splitom, Osijekom, Rijekom i Zagrebom, dok ostali gradovi i općine nisu uključeni u dogovor oko ublažavanja problema prezaduženih građana.

Na prozivke za diskriminaciju i kršenje Ustava u provedbi mjera otpisa dugova, iz Ministarstva poručuju da niti jedan grad niti općina nisu isključeni. Napominju kako "model postoji, poziv je otvoren, svi su obaviješteni i na načelnicima i gradonačelnicima je da se povedu primjerom velikih gradova i pridruže se Sporazumu". Istodobno, pozivaju udrugu "Blokirani" da potakne gradonačelnike i načelnike da olakšaju financijsku situaciju socijalno najugroženijim građanima i omoguće im novi početak.

"Ova Vladina mjera ne temelji se na zakonskim odredbama, već na dogovoru i dobroj volji jedinica lokalne uprave samouprave i uprave, banaka, teleoperatera i ostalih pravnih osoba. U skladu s tim, bombastična tvrdnja udruge 'Blokirani' da je mjera diskriminatorska i krši temeljno načelo Ustava po kojem su svi građani jednaki pred zakonom je potpuno promašena. Upravo suprotno, protustavno bi bilo zakonom propisati nekome da mora oprostiti dug", ističe Ministarstvo.