c S
Dnevne novosti

Sabor u srijedu počinje prvo ovogodišnje zasjedanje

21.01.2015 07:35 ZAGREB, 20. siječnja 2015.(Hina), Hrvatski sabor, nakon jednomjesečne ustavne stanke, počinje prvu ovogodišnju sjednicu na čijem je dnevnom redu za sada 75 točaka. 
Desetotjedno zasjedanje, uobičajeno će, otvoriti "aktualno prijepodne" na kojem će na zastupnička pitanja odgovarati premijer Zoran Milanović i njegovi ministri. Iako opsežan, dnevni red će se, sasvim sigurno, dopunjavati, a već se ovaj tjedan iz Vlade očekuje zakon koji bi trebao riješiti probleme građana koji imaju kredite u švicarskim francima, a čiji je tečaj drastično porastao i dužnicima donio nove probleme. Od Odbora za branitelje očekuje se da Saboru ponudi prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Odbor je, naime, osnovao Pododbor koji treba izradi nacrt tog zakona, a u tom tijelu su svi članovi Odbora, predstavnici resornog Ministarstva i branitelja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ističe kako Sabor čeka da nadležno tijelo ubrza izradu zakona, kako bi ga se čim prije raspravilo na plenarnoj sjednici. Čekaju se i izmjene izbornog zakona koje bi trebale omogućiti da se za iduće parlamentarne izbore uvede preferencijsko glasovanje. Leko je najavio da će se dnevni red odrađivati po prioritetima, prvi će na red doći zakoni važni za realizaciju finacijskih tokova i mjera koje Vlada poduzima, zatim europski zakoni, pa razna izvješća. Očekujem da će Sabor, u skladu sa svojim ovlastima i odgovornošću, pratiti sve potrebe hrvatskog društva i države i odraditi svoj posao i u ovom sazivu kako treba, izjavio je predsjednik Sabora.