c S
Dnevne novosti

Britanija uvjerena u reforme unutar EU-a

21.01.2015 07:00 LONDON, 20. siječnja 2015.(Hina/Reuters), Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u utorak je izjavio kako je siguran da će uspjeti dogovoriti iznimno važan paket reformi u EU-u nakon što je posjetio sve glavne gradove u regiji te je istaknuo da su mu sugovornici iz zemalja članica EU-a kazali kako žele da Britanija ostane u bloku. 
Premijer David Cameron obećao je da će ponovno pregovarati o britanskim vezama s EU-om prije referenduma o članstvu, ukoliko njegova konzervativna stranka u svibnju bude ponovno izabrana na parlamentarnim izborima. Hammond, na dužnosti ministra vanjskih poslova od prošlog ljeta, dobio je zadaću da posjeti svih 27 zemalja članica EU-a prije predstojećih izbora te da pronađe zajednički jezik na područjima u kojima bi Britanci voljeli vidjeti promjene, poput primjerice vraćanja većih ovlasti nacionalnim parlamentima i veće gospodarske konkuretnonsti EU-a.

Ministar je dosad posjetio 18 zemalja članica EU-a, među kojima su Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Rumunjska, Danska i Hrvatska. "S obzirom na to da je prošlo neko vrijeme otkako sam se upustio u ovo što radim, mogu reći da mi je jasno da ćemo uspjeti dogovoriti iznimno važan paket reformi", rekao je Hammond pred britanskim parlamentarnim odborom. "Vrlo, vrlo jasno sam čuo poruku - ljudi žele Britaniju u EU-u iz vlastitih sebičnih razloga. Mi smo važan element u vrlo osjetljivoj ravnoteži vlasti unutar EU-a i iz različitih razloga svatko strahuje od potencijalnog britanskog odlaska", kaže Hammond, kojega smatraju žilavim euroskeptikom, dodajući da je britanski cilj paket reformI s kojim će se složiti svih 28 zemalja članica te ističe da je blok ranije pokazao da može biti "prilično fleksibilna organizacija".