c S
Dnevne novosti

VLADA Milanović: imamo dobre naznake za gospodarski rast

06.02.2015 07:10 ZAGREB, 5. veljače 2015.Hina, Premijer Zoran Milanović u četvrtak je ocijenio kako su podaci o rastu prometa u trgovini na malo te industrijske proizvodnje na godišnjoj razini dobre naznake da će se dogoditi i pozitivne stope gospodarskog rasta. 
Državni zavod za statistiku u srijedu je objavio da je promet u trgovini na malo u prosincu skočio 2,6 posto na godišnjoj razini. To je već peti mjesec zaredom kako potrošnja raste i njezin najveći skok od polovine 2013. godine. DZS je nedavno objavio i podatak o rastu industrijske proizvodnja u prosincu prošle godine, već četvrti mjesec za redom, za 5,3 posto, što najviše od početka recesije 2009. "To je sada već nekakav trend, vidjet ćemo hoće li se pretvoriti i u konkretne stope rasta", kazao je Milanović. To su pozitivni podaci, dodaje premijer, iz istog izvora iz kojeg su do sada mjesecima dolazili negativni podaci. "A sada dolaze pozitivni. Pričekajmo, vidjet ćemo, ali naznake nisu loše, rekao bih da su dobre", ustvrdio je.

Osvrnuo se i na interes najuglednijih inozemnih medija za Vladinu mjeru "Novi početak", odnosno otpis dugova ili moratorij na ovrhe najsiromašnijih građana kojima su blokirani računi, kazavši kako ga je to iznenadilo. "To je prepoznato kao nešto jedinstveno, a mi vjerujemo i dobro, dobro intonirano, tako da nam je drago da se priča o stvarima koje su isključivo bile motivirane time da se ljudima pomogne, a ne da se reklamirano, jer od toga nemamo nikakve koristi", rekao je. Zadovoljan je što su strani mediji primijetili "da se u Hrvatskoj događaju projekti i to dogovorno". "To je sve skupa bio jedan pregovarački, dogavarački i nagovarački proces", kazao je Milanović istaknuvši veliku ulogu potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić u postizanju sporazuma s lokalnim vlastima, bankama i teleoperaterima. "Vjerujem da će to ljudima pomoći", zaključio je Milanović.