c S
Dnevne novosti

Vlada traži rješenje za 3.860 umirovljenika bez naknade za dokup mirovine

09.02.2015 07:13 ZAGREB, 6. veljače 2015.(Hina), Nakon što se sedam mjeseci nije znalo hoće li se i na koji način riješiti problem 3.860 umirovljenika, koji su zbog propasti tvrtke Royal međugeneracijska solidarnost u srpnju prošle godine ostali bez naknade ostvarene temeljem dokupa mirovine, u Vladi se doznaje da se za taj problem ipak traži rješenje. 
O mogućim rješenjima zasad u Vladi ne žele govoriti, no poznato je da Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) predlaže da naknade, koje prosječno iznose 400 kuna, isplaćuje država iz proračunskih sredstava. Trenutno je u saborskoj proceduri HSU-ov zakonski prijedlog da država preuzme isplatu svih dokupljenih mirovina ostvarenih do 31. svibnja 2014., odnosno da se naknade umirovljenicima ubuduće isplaćuju putem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. HSU procjenjuje da bi državni proračun to stajalo 18 milijuna kuna u prvoj godini primjene, što je 0,5 promila ukupnih godišnjih troškova za mirovine iz prvog stupa. Budući da se svake godine broj korisnika dokupljenih mirovina smanjuje za 5 do 10 posto, potrebna sredstava bi se postupno smanjivala.

U HSU smatraju da država ima obvezu zaštititi korisnike i osigurati im isplatu zasluženih mirovina jer je kao poslodavac u protekle 24 godine sudjelovala u postizanju sporazuma o prestanku radnog odnosa uz dokup mirovine te poticala razvoj tog instituta. Mahom državne tvrtke ili institucije, gradovi, gradska poduzeća, bolnice, ali i privatne tvrtke rješavale su se viška zaposlenih tako da bi novac za otpremninu uplaćivale Royalu, koji je zatim umirovljenicima mjesečno isplaćivao doživotnu naknadu. Tu je mogućnost iskoristilo oko 250 tvrtki jer im je cijeli iznos otpremnine bio porezno priznati trošak. U HSU drže da je državno preuzimanje isplata u sadašnjoj situaciji financijski najisplativije s obzirom da korisnici najavljuju tužbe protiv bivših poslodavaca, a riječ je u većini o tvrtkama u državnom vlasništvu, što bi moglo dovesti do visokih troškove za javna poduzeća i državni proračun.

Nakon propasti Royala, za zaštitu 3860 umirovljenika založili su se predsjednik Republike Ivo Josipović i pet sindikalnih središnjica koje su zatražile da se očuva institut dokupa mirovine jer model doživotne otpremnine nadilazi važnost tvrtke koja ga provodi. Nakon finacijskog kraha, Uprava Royala bila je spremni vlasništvo i upravljanje Royalom prepustiti državi, radi zaštite instituta dokupa staža i korisnika otkupnine, no Vlada nije bila sklona takvom rješenju, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je da "država ne može intervenirati u privatnoj tvrtki".