c S
Dnevne novosti

Prihvaćeni programi HAMAG BICRO-a za kreditiranje malih poduzetnika

12.02.2015 07:04 ZAGREB, 11. veljače 2015.Hina, Vlada je u srijedu prihvatila kreditne programe "Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo" i "Program poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva", Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO). 
Cilj programa 'Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo' odobravanje je mikro kredita novim trgovačkim društvima, obrtima te subjektima malog gospodarstva koji posluju do 24 mjeseca. Krediti su namijenjeni za ulaganja u osnovna i obrtna sredstva, pri čemu je udio u ukupnom iznosu kredita za osnovna sredstva najmanje 60, a za obrtna najmanje 40 posto. Najniži iznos kredita je 10 tisuća, a najviši 120 tisuća kuna. Programom poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva, predviđeno je odobravanje dodatnih sredstava u obliku bespovratne potpore poduzetnicima čiji su potencijal prepoznali privatni ulagači.

Korisnici su poduzetnici u ranoj fazi razvoja poslovanja koji će sredstva iskoristiti za daljnji razvoj i/ili komercijalizaciju inovativnog proizvoda ili usluge. Najniži iznos pojedinačne potpore je 50 tisuća, a najviši 200 tisuća kuna. Vlada je danas donijela i odluku o sufinanciranja troškova sudjelovanja na sajmovima CeBIT Hannover 2015 i Interop Las Vegas 2015" HAMAG BICRO-a. Najviši iznos potpore je 30 tisuća kuna, a sufinanciraju se prijevoz djelatnika, smještaj za vrijeme sudjelovanja na sajmu, promidžbeni materijal i dnevnice. Trošak izložbenog prostora na tim sajmovima u potpunosti snosi HAMAG-BICRO.