c S
Dnevne novosti

UN će u nedjelju donijeti rezoluciju o potpori Minsku 2

16.02.2015 07:10 NEW YORK, 14. veljače 2015.(Hina/AFP), Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda treba u nedjelju donijeti rezoluciju u kojoj će pozvati na "puno poštovanje" primirja zaključenog nakon pregovora u četvrtak u Minsku, rekli su u petak diplomati. 
U tom kratkom tekstu koji je predložila Rusija "potvrđuje" se dogovor nazvan Minsk 2 i "pozitivno ocjenjuje" izjava dana nakon šesnaestosatnih pregovora u kojima su sudjelovali ruski, ukrajinski, francuski i njemački čelnik. Dogovor Minsk 2 predviđa da će zaraćene strane poštovati primirje s početkom od 15. veljače u ponoć po kijevskom vremenu (subota 23.00 sata po srednjoeuropskom) na području Donecka i Luhanska, na istoku Ukrajine.

Po nacrtu rezolucije Vijeće "poziva sve strane da u cijelosti poštuju mjere (prihvaćene u četvrtak u Minsku), pa tako i puno primirje". Vijeće usto "potvrđuje svoje puno poštovanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine" te izražava "iskrenu zabrinutost" zbog sukoba na istoku zemlje i "snažnu uvjerenost da je rješenje situacije na istoku Ukrajine moguće samo mirnim putem".

I čelnici skupine G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države) pozvali su na "strogo poštovanje" dogovora i izrazili spremnost na uvođenje sankcija za prekršitelje. No izgledi da Minsk 2 doista zaživi bili su slabi u petak kada je na istoku Ukrajine poginulo 28 ljudi, 16 civila i 12 ukrajinskih vojnika.