c S
Dnevne novosti

Saborski Odbor za medije ovoga tjedna o HRT-u

24.02.2015 07:05 ZAGREB, 23. veljače 2015.(Hina), Saborski Odbor za medije ovoga će se tjedna baviti HRT-om, točnije izvješćima o poslovanju HRT-a, te o radu i provedbi nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja javnog servisa za 2013. godinu. 
Rasprava o načinu na koji je HRT, odnosno njegova novinarka Elizabeta Gojan, prenosila i komentirala predsjedničku inauguraciju, formalno nije na dnevnom redu, no to ne znači da je netko od članova Odbora neće potaknuti, rekao je Hini predsjednik Odbora Mladen Novak. Novak očekuje da o pozitivnom poslovanju HRT-a za 2013. godinu Odbor izvjesti glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. HRT je, naime, 2013. zaključila s dobiti od 42,6 milijuna kuna, uprihodovala je 1.413 milijuna kuna, a rashodi su joj bili 1.370 milijuna. Prihod od pretplate i dalje je temeljni izvor sredstava HRT-a. Unatoč značajnim i stabilnim prihodima, HRT-ova troškovna strana i dalje je opterećena visokim fiksnim troškovima, od čega najveći dio čine zakonski utvrđena davanja, troškovi odašiljanja te troškovi osoblja.

Vlada, koja je dala "zeleno svjetlo" izvješću, upućuje na potrebu sveobuhvatnih mjera restrukturiranja HRT-a, radi same financijske konsolidacije i dugoročno održivog poslovanja. Odbor će raspraviti i Izvješće o radu i provedbi nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a, koji je Saboru dostavio Nadzorni odbor HRT-a. Na gotovo 150 stranica, Odbor je vrlo iscrpno, ponekad i kritički opisao odrađeni posao, a u konačnici zaključio da je ukupno poslovanje u 2013. bilo "relativno uspješno", te da se Radmanov rad može ocijeniti "zadovoljavajućim".