c S
Dnevne novosti

Ministrica Pusić započela službeni posjet Brazilu

24.02.2015 07:08 ZAGREB, 23. veljače 2015.(Hina), Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastankom sa zamjenikom šefa diplomacije Sergiom Daneseom, s kojim je razgovarala o jačanju gospodarskih odnosa i razvojnoj pomoći, započela je službeni posjet Brazilu. 
Pusić će tijekom ovog tjedna, osim Brazila, posjetiti i Kolumbiju i Čile, a fokus južnoameričke turneje bit će na razvoju gospodarskih odnosa. Vaš put u ove zemlje znak je da Hrvatska želi razvijati jače veze što vidimo kao vrlo dobar signal, istaknuo je Danese. Ministrica Pusić ukratko ga je informirala o situaciji u Hrvatskoj kao i o hrvatskoj vanjskoj politici. "Latinska Amerika nas zanima i zbog toga što imamo brojnu dijasporu u nekim od zemalja, ali isto tako željeli bismo jačati gospodarske odnose, a mogli bismo surađivati i u okviru razvojne pomoći koja je jedan od važnih segmenata hrvatske vanjske politike", istaknula je ministrica Pusić.

Ministrica je također istaknula kako je Hrvatska zainteresirana za izgradnju brodova za brazilske naručitelje. Brazilski zamjenik ministra vanjskih poslova je rekao da se i na području Latinske Amerike pokušava jedna vrsta integracije inspirirana Europskom unijom, te istaknuo kako bi željeli snažnije surađivati s Hrvatskom i u okviru suradnje EU-a i Brazila odnosno Mercosur-a. Kada je riječ o bilateralnoj suradnji, smatra kako je važno organizirati poslovni forum, a agencije koje su dio vlade ili odjeli kao što je odjel za trgovinu i promociju, spremne su pomoći kako bi se snažno uključile privatne brodarske kompanije. Brazilska je strana istaknula interes i za izgradnju prometne infrastrukture te luka, ali i za suradnjom u vojno-obrambenom sektoru. Tijekom boravka u Braziliji 23. i 24. veljače, Pusić će se sastati i s ministrom obrane Jacquesom Wagnerom, te Eleonorom Menicucci, ministricom za ženska pitanja.