c S
Dnevne novosti

Mogherini: BiH ima povijesnu priliku i mora je iskoristiti

24.02.2015 07:03 SARAJEVO, 23. veljače 2015.Hina, Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u ponedjeljak je pozvala vlasti i političare u Bosni i Hercegovini da ozbiljno shvate priliku koja im je ponuđena kako bi njihova zemlja konačno napredovala na putu europskih integracija i odmah počnu provoditi nužne reforme. 
U govoru kojega je održala na plenarnoj sjednici parlamenta BiH u Sarajevu Mogherini je kazala kako ta zemlja zaslužuje pozornost Europe, a nedvojbeno ima potencijal za napredak. No ono što je šefica europske diplomacije govorila nisu čuli zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokata (SNSD) Milorada Dodika, koji su plenarnu sjednicu parlamenta bojkotirali ne ponudivši za to nikakvo objašnjenje. Sjednica koja je održana neposredno prije ove plenarne sjednice također je protekla bez zastupnika SNSD-a, koji su dvoranu napustili nakon što na dnevni red nije uvršten njihov zahtjev za smjenu predsjedatelja Zastupničkog doma Šefika Džaferovića.

Neposredno uoči govora što ga održala Mogherini, Zastupnički i Dom naroda parlamenta BiH odvojeno su usvojili izjavu Predsjedništva BiH i lidera četrnaest parlamentarnih političkih stranaka o spremnosti na provedbu reformi nužnih za približavanje te zemlje EU. "To je povijesna odluka donesena u ime mnogih koji očekuju da ova zemlja napokon napreduje na putu ka EU", kazala je Mogherini, koja je prije govora u parlamentu BiH odvojeno razgovarala s najvišim državnim i entitetskim dužnosnicima te s predstavnicima udruga civilnog društva. Parlamentarcima je poručila kako je došla poduprijeti novu političku dinamiku, ali i poduzimanje konkretnih koraka. "Nemate priliku za luksuz ponavljanja općih izjava. Svi u regiji napreduju, a vrijeme je da i BiH to učini", kazala je Mogherini pozvavši na poduzimanje konkretnih i koordiniranih reformskih napora. Ocijenila je kako su politički lideri u BiH, prihvaćanjem pisane izjave Predsjedništva BiH, dokazali da imaju volju za provedbu reformi."Vjerujem da BiH ima potencijal za značajan doprinos našem zajedničkom naslijeđu", kazala je Mogherini poručivši kako je povijesna prilika već tu i to ne samo za BiH, nego i za cijelu EU.

Najavila je kako će osobno izvijestiti ministre vanjskih poslova država-članica EU o prihvaćanju izjave Predsjedništva BiH, čime je ispunjen preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), potpisanog još 2007. godine. "No ovo je tek početak i puno toga tek treba biti urađeno. Već od danas sva tijela vlasti moraju se koncentrirati na konkretne mjere", kazala je Mogherini dodajući kako su socijalne i gospodarske reforme hitne i s njima se ne može više čekati, jer to traže gotovo svi građani BiH. Upozorila je i na potrebu da se u BiH što prije uspostavi funcionalan mehanizam koordinacije odnosa s EU, o čemu se proteklih godina bezupješno pregovaralo. "Uspjeh je moguć samo ako sve stranke budu radile zajedno na provedbi reformi", upozorila je Mogherini.

Visoka predstavnica Mogherini u službenom posjetu BiH boravi već drugi put u tri mjeseca pa je pred parlamentarcima istaknula kako je već to jasan dokaz koliko je ta zemlja važna za Bruxelles, unatoč brojnim drugim krizama koje trenutačno opterećuju EU."Došlo je vrijeme za deblokadu reformskih procesa i ja sam uvjeren da će to tako i biti", kazao je predsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović zahvalivši se u ime svih parlamentaraca visokoj predstavnici EU na pojačanom zanimanju za stanje u BiH. Pojačano zanimanje Unije za BiH sastavni je dio nove europske inicijative prema toj zemlji, koja je na poticaj Njemačke i Velike Britanije usvojena potkraj 2014. godine kako bi se konačno deblokirala provedba reformi na koje se bez ikakvih rezultata čekalo godinama.

Umjesto ranijeg inzistiranja na krupnim političkim i ustavnim promjenama, EU od prosinca prošle godine od BiH traži provedbu socijalnih i gospodarskih reformi kojima bi se postupno stvorile pretpostavke i za izmjene ustava sukladno presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", kojom je zatraženo ukidanje diskriminacije građana BiH u izbornom procesu na temelju nacionalne pripadnosti. Kada te reforme budu provedene, BiH će biti u prilici podnijeti molbu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU, a plan je da to bude učinjeno do kraja 2018. godine. Visoka predstavnica Mogherini nakon govora u Parlamentu BiH nastavila je seriju bilateralnih sastanaka, a prije dolaska iz Sarajeva održat će rano poslijepodne završnu tiskovnu konferenciju.