c S
Dnevne novosti

Lučin: nema službenog zahtjeva za javno saslušanje kandidata za DIP

25.02.2015 07:05 ZAGREB, 24. veljače 2015.(Hina), Šime Lučin, predsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja, koji u srijedu treba odlučivati o novom sazivu Državnog izbornog povjerenstva (DIP), kazao je kako Odbor nije dobio nikakav službeni zahtjev za javnim saslušavanjem kandidata. 
Nismo dobili nikakav službeni zahtjev, rekao je Lučin u utorak Hini na opasku da je GONG otvorenim pismom pozvao da se kod izbora pet članova DIP-a primjeni praksa javnog saslušanja kandidata, a da se tome ne protivi ni predsjednik Sabora. "Neka saborsko Predsjedništvo predloži održavanje javnog razgovora i mi ćemo ga organizirati, do 9. ožujka još ima vremena", uzvratio je Lučin na primjedbu da Josip Leko ne vidi zapreke da Odbor pred javnošću razgovara s kandidatima za DIP, kako se to radi kod izbora ustavnih sudaca i pravobranitelja. Lučin kaže da je spreman postupiti po takvom prijedlogu, iako osobno ne vidi smisao u njemu. Ne znam što možemo novo čuti od četvero bivših saborskih zastupnika, izjavio je predsjednik Odbora.

Odbor za izbor u srijedu će odlučivati o prijedlogu da se u DIP, kao predstavnici saborske oporbe, izaberu bivša HDZ-ova ministrica i zastupnica Ana Lovrin, bivši HDZ-ov zastupnik Emil Tomljanović te nekadašnji HSS-ov zastupnik i dužnosnik Josip Vresk, kojemu 9. ožujka završava prvi osmogodišnji manadat u DIP-u. Saborska većina u DIP kandidira aktualnu SDP-ovu zastupnicu Vesnu Fabijančić Križanić i tajnika Hrvatskog sabora Slavena Hojskog. Prođu li ti prijedlozi na Odboru, a potom ih potvrdi i Hrvatski sabor, to znači da će nakon osam godina DIP napustiti potpredsjednice Zdravka Čufar Šarić i Aleksandra Jozić Ileković te članovi Zorislav Ham i Davor Orlović. Šesta članica DIP-a, koju imenuje Sabor, Janja Horvat Drobnjak tek je na polovici mandata, preostaje joj, dakle, odraditi još četiri godine. DIP ukupno ima devet članova - predsjednika, koji je po položaju predsjednik Vrhovnoga suda, četiri potpredsjednika, od kojih dva bira Vrhovni sud, odnosno njegova Opća skupština, a dva Sabor, koji bira i četiri člana DIP-a.