c S
Dnevne novosti

BDP: Ministri optimistični nakon rasta BDP-a

02.03.2015 07:25 ZAGREB, 27. veljače 2015.Hina, Gospodarski rast u posljednjem kvartalu prošle godine rezultat je velikog napora u vođenju ekonomske politike, ocijenio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, istaknuvši da je "kotač pokrenut". 
Ta Vladina ekonomska politika, po njegovim riječima, posebna je u odnosu na druge članice EU-a, jer je, kako je rekao, pronašla dobar omjer između štednje i poticanja potražnje. Taj je napor praćen i teškoćama, posebno u građevinarstvu, dodao je. "Ovi rezultati Vlade i hrvatskog gospodarstva plod su mnogih mjera i poticanja oporavka gospodarstva, a tako ćemo i nastaviti", rekao je Grčić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon što je Državni zavod za statistiku objavio podatke o rastu BDP-a u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 0,3 posto na godišnjoj razini, čime je prekinut niz od 12 kvartala njegova uzastopnog pada. Na rast BDP-a, po Grčićevim riječima, utjecali su povećanje industrijske proizvodnje, turizma te pozitivni trendovi u robnoj razmjeni, trgovini na malo i kretanju plaća.

Najavio je i otvaranje velikog investicijskog ciklusa, koji će dodatno potaknuti gospodarstvo. Pri tome je kazao kako pojačane investicijske napore očekuje od javnih poduzeća, pogotovo od HEP-a. Grčić vjeruje da će dobri gospodarski pokazatelji pratiti Vladu do kraja mandata te ističe da je glavni cilj Vladine ekonomske politike rast zapošljavanja. "Drugim riječima", kazao je, "kotač je pokrenut i ja se iskreno nadam da će se nastaviti kretati u ovoj godini i da će ubrzavati." Grčić očekuje da će BDP u ovoj godini u odnosu na prošlu ukupno rasti za 0,5 posto. Na pitanje ne kasni li Vlada s restrukturiranjem gospodarstva s obzirom na najnovije podatke o padu zaposlenosti, Grčić je odgovorio da je Vlada većinom odradila ono što je mogla u javnim poduzećima, gdje ima utjecaj. istaknuo je i da privatni tvrtkama pomaže putem predstečajnih nagodbi i raznim zakonskim zahvatima, no nema izravni utjecaj na komunalna poduzeća. Grčić nije želio izravno odgovoriti razmišlja li se o prijevremenim izborima, ali je ustvrdio da vrijeme radi za vladajuću koaliciju koja, kako je rekao, ima "sjajne, dobre rezultate u 2014., trećoj godini mandata te da 2015. godinu mora iskoristiti u što većoj mjeri da te rezultate potvrdi".

Hajdaš Dončić: 2-3 godine trebalo da se riješimo 'kronikapitalizma'

Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, komentirajući podatak o rastu BDP-a za 0,3 posto, istaknuo je da je to dobro kao promjena trenda. "Po svim pokazateljima, za prva tri mjeseca ove godine predviđam da će rast ekonomije također biti između 0,2 i 0,4 posto, što ipak u konačnici govori da je trebalo 2 do 3 godine da se riješimo 'kronikapitalizma', što je riječ koja povezuje partikularne interese vladajuće stranke, koja je u tom trenutku vladala, s poduzetništvom. Kada se riješite tog 'kronikapitalizma', sredite stvari i napravite čiste bilance, onda zapravo ekonomija može slobodno prodisati", ustvrdio je Hajdaš Dončić u petak u Rijeci, gdje je s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom potpisao ugovor o izradi dokumentacije za unapređenje povezanosti različitih prometnih sustava na riječkom području. Ministar prometa istaknuo je da je umjereni optimist, ustvrdivši da je „ovo jedini put za Hrvatsku, težak, mukotrpan i ponekad neshvaćen“.

Maras: rast i u prvom kvartalu

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, pak, ocijenio je da je Hrvatska na izlasku iz recesije, jer je BDP rastao krajem 2014., a tako će, kaže, prema svim podacima, biti i u prvom kvartalu 2015. "Definicija kraja recesije je rast BDP-a u dva uzastopna kvartala. To smo imali krajem 2014., a prema svim podacima, to će se dogoditi i u prvom kvartalu 2015.", izjavio je ministar Maras novinarima u petak prilikom otvaranja Plavog ureda - Poduzetničkog centra Grada Zagreba. "Rasla je industrijska proizvodnja u prosincu za 5,3 posto, na godišnjoj razini rastao je izvoz 8,3 posto, u trgovini na malo potrošnja je veća 2,6 posto i imamo turističku sezonu pet posto bolju nego što je bila prethodna. Imamo 40.000 manje nezaposlenih. Svi podaci govore da je Hrvatska de facto u ovom trenutku već na izlasku iz recesije, a to ćemo potvrditi s rezultatima na kraju prvoga kvartala koji će biti pozitivni", ustvrdio je Maras.

Vrdoljak: Ovo je godina izlaska iz recesije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako je 2015. sigurno godina u kojoj Hrvatska izlazi iz dugogodišnje recesije te očekuje da će rezultati u idućim kvartalima biti još bolji i da će se to u konačnici izravno osjetiti na životu građana, ponajprije da lakše pronalaze posao. Tijekom obilaska poslovnog kompleksa "Mitrovac", tvrtke Belje iz sastava Agrokora, Vrdoljak je novinarima u petak kazao da su aktivnosti poduzete posljednjih godina sada došle na naplatu te da su najveći doprinos rastu BDP-a dali porast izvoza i prerađivačke industrije. "Imamo strategiju razvoja industrije, pametnu energetsku politiku, s mjerama Vlade počela je rasti potrošnja i trendovi su sigurno promijenjeni", izjavio je ministar Vrdoljak. Ustvrdio je da trendove nije bilo lako promijeniti, ali očekuje da će rezultati u idućim kvartalima rezultati biti još bolji, i da će se u konačnici rast BDP-a izravno osjetiti na životu naših građana, a to znači da lakše nalaze posao.

Opačić: stvari se miču s mrtve točke

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila je porast BDP-a u zadnjem tromjesečju 2014. dobrom tendencijom kojom se stvari miču s "mrtve točke". "Pokazuje se da nam je BDP u zadnjem tromjesečju 2014. godine počeo rasti i to je jedna dobra tendencija", rekla je Opačić u petak novinarima u Splitu zamoljena za komentar porasta BDP-a. Po njezinim riječima, u Hrvatskoj rastu i neki drugi pokazatelji. "Raste izvoz, raste broj ljudi koji se zapošljavaju, tako da mi se čini da se polako stvari miču s mrtve točke", istaknula je Opačić. Naglasila je da je potreban optimizam jer bez njega nema ničega. "U ove dvije ili tri godine bilo je teško funkcionirati s negativnim stopama, ali mi smo u Vladi imali dovoljno optimizma jer smo znali da radimo dobar posao i da će to dati dobre rezultate samo je trebalo malo pričekati", poručila je Opačić.