c S
Dnevne novosti

Sindikati i poslodavci pozdravili Karamarkov poziv na konsenzus za gospodarski oporavak

03.03.2015 07:15 ZAGREB, 2. ožujka 2015.(Hina), Sindikati i poslodavci pozdravili su u ponedjeljak poziv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na nacionalni konsenzus poslodavaca, sindikata, akademske zajednice i političkih snaga vezano za temeljna pitanja gospodarskog oporavka, ocijenivši da Karamarkova najava HDZ-ova gospodarskog programa donekle ulijeva nadu. 
"Hrvatskom društvo je neophodan konsenzus", izjavio je novinarima predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, koji je nazočio HDZ-ovoj Konferenciji "Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015.-2020", u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj te Europske komije, na kojoj je najveća oporbena stranka predstavila dio svog gospodarskog programa.

Novosel je istaknuo da današnji govor Karamarka i najava novog gospodarskog programa donekle uljeva nadu te se nada da se ne radi samo o predizbornom govoru. "Neovisno koja politička politička opcija prođe očekujem da središte rješavanja problema bude Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV), nacionalni konsenzus i kvalitetan socijalni dijalog. To treba pokazati kada se osvoji vlast", kazao je Novosel. Drži da je preduvjet svemu tome postizanje političkog konsenzusa. No, upozorio je kako se u posljednjih dvadesetak godina pokazalo da je taj konsenzus teško postići. "Neophodan je konsenzus ključnih struktura u društvu koje moraju biti njegovi pokretači i nadam se da će do njega doći", zaključio je Novosel.

Karamarkov poziv na konsenzus pozdravio je i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić, rekavši da su takve poruke potrebne jer je gospodarska situacija u Hrvatskoj teška. Pozive pojedinih sudionika Konferencije na radikalne reforme ocijenio je dobrim jer to pokazuje svjesnost o težini problema. "U HUP-u ćemo javnosti također predložiti konkretne mjere što treba učiniti da bi se promjene i reforme dogodile", rekao je Majetić. Smatra da se u Hrvatskoj moraju paralelno provesti reforme u 13 područja, jer ako se one naprave u npr. poreznoj politici, a ne u reformi javne uprave, pravosuđu ili obrazovanju ona neće imati poželjan učinak, ocijenio je. "Moramo temeljito mijenjati čitavo društvo i državu da bi te reforme bile učinkovite, ali ništa neće biti preko noći", upozorio je Majetić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever rekao je da, bude li se nacionalni konsenzus lomio 'preko koljena', on neće dobiti potporu sindikata. "Sadašnja vlast je ubila svaki socijalni dijalog i partnerstvo jer je rekla da sve može sama, a vidjelo se da ne može", naglasio je Sever. Predsjednik NHS-a također smatra kako teško gospodarsko stanje u zemlji traži da svi čimbenici zajedno sjednu, ozbiljno analiziraju stanje i da se postigne dogovor kako iz njega izaći, a da to na kraju ne plaćaju hrvatski građani koji su već toga previše platili. "Treba mijenjati metode i treba težiti nacionalnom konsenzusu jer je on jedino i moguć. Ne samo između poslodavaca, sindikata i vlasti već i ključnih političkih snaga jer nam je važan široki društveni konsenzus kako bi se pomakli s mrtve točke, a da radnici pri tome ne bi bili samo sredstvo za potkusurivanje, bilo da je riječ o ekonomskim politikama ili političkim odlukama", rekao je Sever.