c S
Dnevne novosti

Milanović: od političkih suparnika očekujem da se ograde od ideja o devalvaciji kune

04.03.2015 07:35 RAB, 3. ožujka 2015.(Hina), Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u utorak na Rabu, govoreći o gospodarskom programu HDZ-a, kako od političkih suparnika očekuje da se ograde od ideja o mogućoj devalvaciji kune. 
Milanović je ocijenio da bi devalvacija kune mnoge građane koji imaju kredite u stranim valutama dovela na rub egzistencije. "HNB štiti tečaj kune prema euru jakim i čvrstim deviznim rezervama, i tako će nastaviti dok sam ja premijer", istaknuo je Milanović. "Problem s devalvacijom je u tome što se tvrdi da bi se tako ostvarila konkurentnost u izvozu, a to je prijevara i zabluda", ocijenio je, dodajući da je i Grčka tako razmišljala pa devalvirala drahhmu svakih deset godina te je tu gdje jest. Milanović je izjavio da se konkurentnost postiže ulaganjima u infrastrukturu, u hotele, kao na Rabu, te se to ne može vratiti devalviranom kunom.

Za gospodarski program HDZ-a je rekao da bi ga kao "intimnu nacionalnu stvar" trebali pisati domaći, a ne strani stručnjaci. "Savjetovati se s pametnim ljudima iz drugih zemalja se može uvijek, ali ne da oni pišu hrvatski gospodarski program, ja ne bih imao obraza to priznati", istaknuo je. "Strani investitori i konzultanti ne bi savjetovali da učinimo niz poteza koje smo povukli, poput izgradnje autocesta, na način kako smo to obavili. Nema stručnjaka koji bi savjetovao da se toliko zadužite da ojačate naciju. To nije sve poslovna logika i zato treba nama izaći iz utrobe", rekao je premijer. Reagirajući na ocjene s HDZ-ova skupa da se rezultati mjere nakon pet godina, MIlanović je rekao kako mu je to drago čuti. "To su rekli naši politički konkurenti, a ja mislim nastaviti raditi ovaj posao. Rezultati se počinju vidjeti, ali na trulim temeljima se teško gradi", ocijenio je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da komentira protivljenje istraživanjima ugljikovodika u Jadranu i izgradnji termoelektrane Plomin, Milanović je pozvao na referendum o istraživanjima i eksploataciji nafte i plina u Jadranskome moru. "U Hrvatskoj se dosad išlo na referendume o stvarima koje nisu nacionalno presudne, a sad ja kažem da idemo na referendum da vidimo želimo li eksploataciju minerala i sirovina zbog kojih se ratuje u svijetu, a mi ih možda imamo u podzemlju, ili ćemo to zanemariti zbog glasova manjine koja je glasna, ali koja ima pravo biti glasna", istaknuo je premijer. "Imamo ponude najrenomiranijih svjetskih istraživača koji mogu pronaći vrijednosti milijarda. Hoćemo li propustiti tu šansu? Ja tu odluku ne mogu donijeti sam", dodao je. Govoreći o Plominu, Milanović je podsjetio kako se nakon dvije godine intenzivnog rada Vlade na tom pitanju sad javljaju protivljenja. "Želim razgovarati i sa svojim partnerima u Istri da vidimo u čemu je problem. Ako ne želimo taj projekt, moramo biti svjesni što gubimo", istaknuo je.

Na pitanje je li njegov posjet Rabu vezan uz lokalne izbore u tom gradu sljedeće nedjelje te kako komenitra to što danas na Rab dolazi i Tomislav Karamarko, Milanović je odgovorio kako je doznao da Karamarko dolazi dok je putovao prema Rabu. "On vjerojatno dolazi zbog izbora, a ja zaista ne, jer je ovaj dolazak planiran već dulje vrijeme", rekao je. Milanović je reagirao i na problem dužnika RB zadruge s Raba, ocjenjujući kako je to "vrlo mutna priča". Rekao je kako je zadužio ministra financija da pokuša pronaći rješenje tog problema. "Tu će neke stvari trebati raditi na mišiće jer to nije normalna situacija. Ljudima koji nisu kreditno sposobni su velikodužno davali novac, a u stvari ih kamatare", rekao je Zoran Milanović.

Na pitanje o datumu parlamentarnih izbora, Milanović je odgovorio da su izbori prema Ustavu redoviti kad istekne četverogodišnji mandat, a to je u veljači 2016. "Sve prije toga je prijevremeno, a kad će izbori biti, ne mogu vam reći u ovom trenutku jer ne ovisi samo o meni", rekao je, dodajući da Vlada provodi socijalne mjere, bori se za standard građana, za gospodarski razvoj i zapošljavanje. Na pitanje da komentira najavu Milana Bandića da će se kandidirati, Milanović je rekao: "Ja nisam zagrebački gradonačelnik, nego predsjednik Vlade."