c S
Dnevne novosti

"Život" će tražiti ocjenu ustavnosti zakona o poljoprivrednom zemljištu

09.03.2015 07:05 SATNICA ĐAKOVAČKA, 7. ožujka 2015. (Hina), Udruga hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" najavila je u subotu da će zatražiti ocjenu ustavnosti zakona o poljoprivrednom zemljištu prođe li u obliku u kakvom je predložen. "
Taj prijedlog stavlja u neravnopravan položaj obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) u odnosu na velike sustave, velike igrače, odnosno trgovačka društva", rekao je predsjednik udruge "Život" Antun Laslo na konferenciji za novinare u Satnici Đakovačkoj, gdje je održana i godišnja skupština udruge u nazočnosti oko 150 članova. Upozorivši da OPG-ovi ne mogu djelovati i opstati bez zemlje, Laslo je ocijenio da s prijedlogom koji je u saborskoj proceduri oni nemaju izgleda za zemlju na natječajima gdje god se pojave trgovačka društva.

U Udruzi OPG-ova Hrvatske "Život" tvrde da država nastavlja sa "sramotnim favoriziranjem velikih interesa". "Od 140.000 hektara, koje se planira dodijeliti stočarima, preko 18.000 ha dobit će devet velikih kojima bi pripalo po 1.900 ha. Ostatak bi raspodijelilo čak na 48.000 OPG-ova, što je u prosjeku svega 2,5 ha", upozorio je stručni tajnik udruge Miroslav Kovač. U udruzi "Život" zahtijevaju da se zemlja proda OPG-ovima, da se dodijeli domicilnom stanovništvu, da se iz bodovanja izbaci cjenovni kriterij te da se jasnije razjasni kriterij mladog poljoprivrednika i pojam stočara, jer da će se u protivnom stvoriti prostor za manipulaciju zemljom. Stoga u "Životu" traže javnu prezentaciju podataka o zemljištu. Po njihovoj ocjeni, u Saboru nije bilo ozbiljnije rasprave o poljoprivredi koja, kažu, nikako da se u Hrvatskoj prepozna kao strateška grana.