c S
Dnevne novosti

Tonković: uvodimo nepristrano postupanje po pritužbama građana na rad policije

12.03.2015 07:35 ZAGREB, 11. ožujka 2015. (Hina), Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković kazao je u srijedu kako će se izmjenama Zakona o policiji stvoriti pretpostavke za učinkovitije, objektvno i nepristrano postupanje po pritužbama građana na postupanje policije. 
"Izmjene i dopune Zakona o policiji predlažu se s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovitije postupanje Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova", kazao je Tonković, predstavljajući zakonske izmjene u Hrvatskom saboru. Njima se, dodao je, propisuju odgovarajuće mjere za učinkovitiji nadzor postupanja policije, pojačanim djelovanjem nadležnih tijela MUP-a. "U tom smislu propisuje se podnošenje pritužbi na rad policijskog službenika ili drugog zaposlenika Ministarstva, odnosno na rad ustrojstvene jedinice policije ili druge ustrojstvene jedinice Ministarstva", kazao je Tonković.

Detaljnije se propisuje i postupak po pritužbama fizičkih i pravnih osoba koje smatraju da su njima ili nekom drugom, djelovanjem ili pak propuštanjem djelovanja policajaca u primjeni policijskih ovlasti, povrijeđena ljudska prava i slobode. "Propisuju se i postupanja ustrojstvene jedinice nadležne za unutarnju kontrolu MUP-a ukoliko je podnositelj pritužbe nezadovoljan sadržajem obavjesti o utvrđenom činjeničnom stanju", rekao je. Uvođenje povjerenstava na razini policijskih uprava rasteretit će, dodao je Tonković, postupanje povjerenstva za rad po pritužbama MUP-a, što će doprinijeti učinkovitoj zaštiti osoba koje smatraju da su im povrijeđena ljudska prava i slobode. "Propisuje se da će se pritužba građana razmatrati na razini ustrojstvene jedinice MUP-a u kojoj je raspoređen policijski službenik na kojeg se pritužba odnosi. O utvrđenom stanju i poduzetim mjerama obavijestit će se podnositelja pritužbe u roku 30 dana od primitka pritužbe. Ako je podnositelj pritužbe nezadovoljan, on ima mogućnost da u daljih 15 dana izrazi prigovor ustrojstvenoj jedinici nadležnoj za unutarnju kontrolu MUP-a koja je obvezna odgovoriti u roku 30 dana", pojašnjavao je Tonković. Ako podnositelj pritužbe izrazi nezadovoljstvo, spis predmeta bez odgode ide nadležnom povjerenstvu za rad po pritužbama i o tome se obavještava podnositelj pritužbe. "Za rješavanje pritužbi na rad policijskih službenika u sjedištu se osniva povjerenstvo za rad po pritužbama koje čine tri predstavnika građana, dok za rješavanje pritužbi na rad policijskih službenika u policijskim upravama osnivaju se povjerenstva za svaku policijsku upravu, koja čine po tri predstavnika građana", naveo je Tonković.