c S
Dnevne novosti

DPUH traži povlačenje Zakona o muzejima iz saborske procedure

18.03.2015 07:25 ZAGREB, 17. ožujka 2015. (Hina), Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) pokrenulo je peticiju kojom traži povlačenje novog Zakona o muzejima iz saborske procedure, a koju je do utorka potpisalo više od 400 ljudi nezadovoljnih prijedlogom za koji je ocijenjeno da je pun nedostataka i opasnih presedana. 
Peticija je pokrenuta nakon prošlotjedne tribine Društva i apela saborskim zastupnicima da ne dopuste da taj prijedlog "prepun nelogičnosti, netočnosti i opasnih presedana ugrozi ono najvrjednije što je Hrvatskoj još ostalo - njezinu baštinu i identitet". "To je naša osnova za razvoj, privlačna snaga za dolazak turista, vrelo znanja i podloga za obrazovanje, naš dragulj za inovacije i stvaralaštvo. I nije za nekontrolirano prepuštanje tržištu", ističe se u tekstu peticije, koja se potpisuje na www.ipetitions.com.

"Zaista ne možemo vjerovati da bi saborski zastupnici digli ruku za tako nešto protivno temeljnim interesima Republike Hrvatske samo da bi udovoljili stranačkoj glasačkoj mašineriji", poručili su iz Društva. Saželi smo sve ono o čemu smo govorili na tribini i uputili u Hrvatski sabor od kojega tražimo da vrate prijedlog zakona predlagatelju na temeljitu doradu, rekao je predsjednik DPUH-a Zvonko Maković za Hinu.

Maković smatra nužnim da Ministarstvo kulture ovaj put prijedlog napravi u dijalogu sa strukom, uz konzultacije i uvažavanje mišljenja struke, kako zakon ne bi bio na njihovu štetu, a što, upozorio je, nije bio slučaj kod zakona koji je upravo prošao prvo čitanje u Saboru. Ocijenio je da bi djelovanje struke možda bilo jače kada bi se organiziralo u savezništvu DPUH-a i Hrvatskog muzejskog društva.

"U Hrvatskoj je oko 900 muzealaca, a tek tristotinjak u Hrvatskom muzejskom društvu, ne znam zbog čega se više ne učlanjuju u to društvo", napomenuo je. Novom prijedlogu Zakona zamjera se, među ostalim, što otvara mogućnost osnivačima da muzejima propišu bavljenje gospodarskim djelatnostima, a kako nije predviđen dodatan izdatak za implementiranje tog Zakona pitanje je tko će provoditi te gospodarske aktivnosti u ustanovi.