c S
Dnevne novosti

Leko sa županima i Jakovinom o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

18.03.2015 07:30 ZAGREB, 17. ožujka 2015. (Hina), Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu bile su u utorak tema sastanka predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke s izaslanstvom Hrvatske zajednice županija te predstavnicima udruga gradova i općina, a sastanku je, među ostalima, nazočio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Tomislav Tolušić, koji je predvodio izaslanstvo Hrvatske zajednice županija, u ime svih 20 županija je iznio primjedbe na dio predloženih zakonskih izmjena koje se odnose na novi sustav bodovanja pri odabiru ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora gdje se sastanak i održao.

Hrvatska zajednica županija mišljenja je kako bi se predloženim sustavom prednost dala velikim trgovačkim društvima na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ministar Jakovina odbacio je tvrdnje da se protežiraju velika trgovačka društva naglasivši kako sustav bodovanja još nije dovršen ni usvojen.

Dodao je kako će se bodovanje urediti posebnom uredbom nakon izmjene Zakona, a županije, gradove i općine je pozvao da se uključe sa svojim primjedbama i prijedlozima te je obećao kako će ih konzultirati prije donošenja konačne uredbe.