c S
Dnevne novosti

Jakovčić: Balkanske zemlje moraju postati dio EU-a

24.03.2015 07:00 PULA, 23. ožujka 2015. Hina, Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, osvrnuvši se na današnjoj konferenciji za novinare u Puli o nedavnom posjetu Crnoj Gori, Albaniji i Srbiji, kazao je kako je uvjeren da Balkan nema alternative i da mora postati dio Europske unije, ali da brzina ulaska u EU ovisi prvenstveno o tim zemljama a puno manje o Europskoj komisiji i parlamentu. 
Po njegovim riječima, Europski parlament se vrlo afirmativno izrazio za ulazak tih zemalja ali i Makedonije u Europsku uniju, s time da je pitanje Bosne i Hercegovine i Kosova objektivno u ovom trenutku u drugom planu. "Ove četiri zemlje su u svim raspravama prihvaćene kao zemlje kojima treba pomoći, neovisno o najavi predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera da u ovom mandatu neće biti proširenja. No svima sam poručio kako bi bilo vrlo loše kada bi se zbog te izjave zaustavio proces integracije", istaknuo je Jakovčić, dodavši kako je siguran da će se sve te države angažirati u zatvaranju svih otvorenih poglavlja dok bi Albanija i Srbija mogle uskoro započeti s pregovorima.

Ustvrdivši kako je mišljenja da su svi premijeri tih država opredjeljeni za europski put čitavog Balkana, Jakovčić je naglasio kako on u Europskom parlamentu želi govoriti o Balkanu i o potrebi njegove stabilnosti, ali i o potrebi da sve zemlje postanu članice Europske unije. "Uvjerio sam se da Crna Gora, Albanija i Srbija žele ući u europsku obitelj a taj njihov put zaista treba potporu od svih nas koji smo u parlamentu ali i od Europske komisije", poručio je Jakovčić istaknuvši potrebu da se u tim zemljama provedu jasne reforme pravosuđa i medija.

Osim toga naglasio je važnost suradnje na području infrastrukture kako one željezničke, cestovne i prometne tako i one energetske. Jakovčić danas nije novinarima htio odgovoriti na pitanja oko njegova skidanja imuniteta ustvrdivši "kako je tema konferencije za novinare sasvim druga" te kako će novinari uskoro dobiti izjavu i na tu temu.