c S
Dnevne novosti

Kotromanović se sastao s ministrom Kosovskih snaga sigurnosti

25.03.2015 07:20 ZAGREB, 24. ožujka 2015. (Hina), Hrvatska će stručno i na svaki drugi način pomoći Kosovu u njegovim nastojanjima da se približi euroatlanskim integracijama jer razumije njegove potrebe, rekao je u utorak u Zagrebu ministar obrane RH Ante Kotromanović nakon sastanka s ministrom Kosovskih snaga sigurnosti Hakijem Demollijem. 
"Jako puno ćemo pomoći Kosovu i u razvoju strateških dokumenata. Hrvatska je nova država, ali Kosovo je još mlađe i mi potpuno razumijemo njihove potrebe", rekao je Kotromanović u izjavi za novinare nakon sastanka. Ponovivši kako Hrvatska podupire nastojanja Kosova u cilju članstva u euroatlanskim integracijama, Kotromanović je rekao da će Hrvatska pomoći koliko može jer Kosovo očekuju ozbiljne reforme oružanih snaga i transformacija snaga sigurnosti u snage Ministarstva obrane.

Hrvatski ministar obrane susret s kosovskim kolegom ocijenio je nastavkom odličnih odnosa između dviju država i, osobito, dvaju ministarstava i napomenuo da je tijekom današnjeg sastanka potpisan plan bilateralne suradnje za 2015. "Taj plan obuhvaća nastavak niza dosadašnjih aktivnosti, ali i brojne nove aktivnosti, a posebno je važna stvar obuka svih razina kosovskih časnika i dočasnika u Hrvatskoj", rekao je Kotromanović, najavivši kako će od rujna u hrvatskim vojnim učilištima studirati dva nova kadeta s Kosova.

Demolli je novinarima rekao kako je s hrvatskim kolegom razgovarao o suradnji dvaju ministarstava i naporima Kosova da uđe u međunarodne integracije. "Iznijeli smo prioritetne ciljeve našeg ministarstva u narednom desetogodišnjem razdoblju, pri čemu nam je suradnja s MORH-om vrlo bitna. Hrvatska je članica NATO-a i EU-a pa su iskustva hrvatskog Ministarstva obrane iznimno vrijedna našem ministarstvu", rekao je ministar Demolli. Kosovski gost zahvalio je MORH-u na podršci koju je Hrvatska Kosovu pružila prilikom obuke njihovih kadeta u hrvatskim vojnim učilištima, jer su, kako je rekao, "svjesni da je ta obuka provedena po visokim standardima". "Kosovo time želi dobiti vrhunski kadar koji je obučen po standardima NATO-a", kazao je Demolli.