c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba ogorčena nesudjelovanjem Hrvatske na Expou

26.03.2015 07:25 ZAGREB, 25. ožujka 2015. (Hina), Saborska oporba obrušila se u srijedu na Vladu zbog ne sudjelovanja Hrvatske na svjetskoj izložbi Expo u Milanu – odluku da, zbog poplava, nećemo sudjelovati u Milanu, Vlada je donijela koncem prošle godine. 
Nerazumno je Vladino odustajanje od Expo-a čija je tema Prehrana planeta, energija života, ocijenila je Vesna Škare Ožbolt (Klub DC-a, Novog Vala, NS reformista), a priključili joj se klubovi HDZ-a i nezavisnih ljevičara. Na izložbi od 1. svibnja do 31. listopada, kaže Škare Ožbolt, sudjeluje cijeli svijet, 140 zemalja, Hrvatska je dobila priliku predstaviti svoju ponudu u gastronomiji, prehrani, turizmu, ekologiji, u šest mjeseci izložbom će proći oko 20 milijuna posjetitelja, već je prodano oko 12 milijuna ulaznica. Vlada je oko izložbe imala četiri odluke u protekle dvije godine i koncem prošle je procjenila da zbog poplava nećemo moći sudjelovati, navodi zastupnica i podsjeća da je Hrvatska u težim okolnostima, tek izišla iz rata, sudjelovala na Expou. Tvrdi da nam je Italija, uvažavajući našu tragediju, izašla u susret, ponudila se participirati dio troškova za sudjelovanje, dok je kreativnost ostavljena svakoj zemlji. "Ne treba sumnjati u našu kretaivnost, no treba u pamet da odustanemo od takve izložbe, takve svjetske promocije", istaknula je Škare Ožbolt, navodeći da je Hrvatska jedina članica EU koja ne sudjeluje na Expou. Jesmo li uistinu toliko siromašni ili smo toliko samozadovoljni da nam takvo nešto nije potrebno, upitala je zastupnica.

Ivan Šuker (HDZ) precizira da je Expo trebao koštati 1, 2 milijuna eura ili nešto više od devet milijuna kuna. "I onda netko kao razlog navede poplave u Slavoniji. Da nije ozbiljno, bilo bi smješno, no ovo je tragično", ocijenio je Šuker. Smatra da se 1,2 milijuna eura moglo naći bez problema i navodi odakle. Samo neuspjeli savjeti savjetnika za monetizaciju HAC-a stoje 50 milijuna kuna, odvjetnici za nekakve sukobe s MOL-om za sada 15 milijuna kuna, o bankomatima, putnim nalozima da i ne govorim, sve skupa kad se zboji nije ni pet posto onog što treba za Expo, izračunao je Šuker. Najjačim hrvatskim bankama vlasnici su u Italiji, da se s njima razgovaralo imali bi interesa za to, da se razgovaralo s bilo kim našlo bi se tih devet milijuna, kaže zastupnik Šuker i naglašava da je ovo prvi put da Hrvatska ne sudjeluje na Expou. "Sve ovo pokazuje da se nema sluha, ni smisla napraviti pravi potez. Expo je samo slika i prilika kako radi ova vlada, kako se ni s kim ne razgovara, ni dogovara", zaključio je Šuker.

Laž je da nema novca, da su pitali Ivicu Todorića i on bi dao tih devet, deset milijuna kuna, smatra Branko Vukšić (Klub nezavisnih ljevičara). "Odustajanje je samo dokaz da Vlada baulja", ocijenio je Vukšić. Komentirao je i aktualnu turneju ministara s ciljem promocije EU fondova. "Sjelo je pet, šest ministara u autobus u posljednjoj godini i jezde po Hrvatskoj soleći pamet što treba činiti i kako treba činiti. To je predizborna kampanja na trošak građana", ocijenio je Vukšić.

"Tih devet milijuna dužnosnici u Istri pojedu na reprezentaciju", ustvrdio je Damir Kajin (ID). Za ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, koju se proziva za manipulaciju putnim troškovima, nazvao je najskromnijim dužnosnikom kojeg je vidio, navodeći da Istarska županija na reprezentaciju svakoga radnog dana "pojede" 6300 kuna. Kajin se osvrnuo i na ukidanje zastupničkog imuniteta europarlamentarcu Ivanu Jakovčiću, kojega austrijski poduzetnik Georg List proziva za pokušaj podmićivanja, a Jakovčića je tužio navodeći da ga je javno nazvao idiotom. Kajin smatra nevažnim je li netko nekoga nazvao idiotom, nego činjenicu da je List prošao poligraf. Uvjeren je da je riječ o "ozbiljnoj igri", a tvrdi da je vrh jedne stranke kroz medije pokušao plasirati tezu da je List uhvaćen s drogom, falsificirajući policijske dokumente. Uvjeren je da se u taj slučaj već trebalo uključiti državno odvjetništvo. "Ja si postavljam pitanje je li gospodin Cvitan još uvijek živ, je li je otet", rekao je Kajin.