c S
Dnevne novosti

Sporazum s Iranom mogao bi izazvati zamjenske ratove na Bliskom istoku

31.03.2015 07:03 BRUXELLES, 30. ožujka 2015.(Hina/Reuters), Nuklearni sporazum s Iranom mogao bi izazvati niz zamjenskih ratova na Bliskom istoku, u vrijeme kada se sunitski muslimani pokušavaju suprotstaviti rastućoj moći šijitskog Irana, rekao je u ponedjeljak koordinator EU-a za protuterorizam.
Gilles de Kerchove je Europskom parlamentu rekao da je jedan od glavnih uzroka terorizma "taj zamjenski rat uz blagoslov sunitskog svijeta koji se osjeća pomalo defanzivnim zbog jačanja Irana". Upitan bi li na to utjecao sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa o kojem se pregovara u Švicarskoj, De Kerchove je odgovorio: "Da, naravno, jer će Iran imati još više novca". "To je sofisticirana zemlja, s vizijom, sve snažnija i snažnija na Bliskom istoku. Stoga bi sunitska strana u tom području mogla biti u iskušenju da podupre ekstremističke skupine koje bi se za njezin račun borile protiv Irana", istaknuo je.

Svjetske sile pokušavaju s Iranom postići politički sporazum kojemu je cilj spriječiti Teheran da se domogne nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje gospodarskih sankcija. Većinski sunitska Saudijska Arabija predvodi zračne napade na šijitsku skupinu i iranskog savenzika Houthi u Jemenu, najnovijoj fronti u borbi s Iranom za širenje utjecaja u toj regiji. Njihova posredna borba ogleda se i u Siriji gdje Teheran podupire vladu predsjednika Bashara al-Assada u borbi protiv sunitskih pobunjenika te u Iraku gdje glavnu ulogu igraju šijitske milicije koje podupire Iran.