c S
Dnevne novosti

Šešelj se vraća u haški pritvor

31.03.2015 07:05 ZAGREB, 30. ožujka 2015. (Hina), Prizivno vijeće Haškog suda naložilo je u ponedjeljak da se optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj vrati u pritvor u Scheveningenu, potez koji je službeni Beograd ocijenio "perfidnim" i "nemoralnim", a Zagreb "odličnom" odlukom suda koji Šešelja nije ni trebao pustiti na slobodu.
Šešelj, optuženik za ratne zločine nad nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93 poručio je da se neće dragovoljno predati sudu koji ga je u studenome prošle godine privremeno pustio zbog zdravstvenih razloga jer boluje od karcinoma. Na slobodi je nastavio ratnohuškačku retoriku iz devedesetih od kojih se srbijanske vlasti nisu ogradile, a Zagreb zbog toga tražio da ga se vrati u pritvor gdje bi trebao dočekati presudu nakon suđenja koje je trajalo 12 godina.

Šešelj poručio da se ne predaje i da ga moraju uhititi

Na vijest o vraćanju u pritvor Šešelj je ponovio raniji stav da se neće predati i da će ga najviši srbijanski čelnici, nekadašnji stranački kolege i najbliži suradnici, morati uhititi. "Da vidimo kako će me sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić uhititi", rekao je on beogradskim medijima i poručio da se nalazi u sjedištu SRS-a gdje "obavlja stranačke poslove", a da će tijekom popodneva biti u Boru i govoriti na skupu radikala. "Neka dođe policija. Ona uhićuje. Ako dođe žandarmerija, oni tuku, moram čuvati leđa. Neće biti lak posao uhititi me", istaknuo je lider radikala. Na Twitteru, gdje ima oko 11.300 pratitelja, objavio je: "Uopće me ne zanima odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala. Ja se tamo sigurno neću dobrovoljno vraćati"

Vučić i Dačić kažu da je odluka o Šešelju nemoralna i perfidna

Odluka Haškog suda izazvala je oštre reakcije srbijanskih dužnosnika, a premijer Aleksandar Vučić ocijenio ju je "nemoralnom" i najavio je da će se njegova vlada o njoj očitovati u idućih par dana. "Nisam u situaciji da sakrijem ljutnju na vijest zbog nemoralne odluke koju su donijeli. Idućih dana izjasnit ćemo se o tome", izjavio je Vučić.

Srbijanski premijer je rekao kako "ne misli da je Šešelj tema", dodajući kako bi, da izgovori sve što osjeća, netko pomislio da nije uspio suzdržati "bijes zbog nemoralnih odluka koje su neki donijeli". Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić odluku iz Den Haaga nazvao je" perfidnom " i "skandaloznom" ocijenivši da "ugrožava stabilnost Srbije i čitave regije". Kada bude dobila službenu obavijest, najavio je, srbijanska vlada će se idućih dana izjasniti o daljnjim koracima.

Grabar-Kitarović i Pusić pozdravile odluku ICTY-a

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je odluka ICTY-a o povratku Šešelja u pritvor najmanje što se moglo učiniti dok se presuda čeka već godinama. "Svima je jasno da je on odgovoran za ratne zločine, da je ratni zločinac i mjesto mu je u Den Haagu", rekla je Grabar-Kitarović koja je UN-u u siječnju pisala o tome da Šešelja treba ponovno zatvoriti.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odluku smatra "odličnom" i u skladu je s onime što je Hrvatska tražila zbog Šešeljeva ponašanja otkako je pušten. "Štetio je svima, a svakako odnosima u regiji. S obzirom na te činjenice, to je odlična odluka i to je ono što smo tražili od samog početka i na što smo upozoravali, znajući o kome se radi", rekla je Pusić.

Prizivno vijeće usvojilo argumente tužiteljstva

Odluku o vraćanju Šešelja u pritvor sud je donio usvajajući žalbu tužiteljstva po kojoj vođa Srpske radikalne stranke nije poštivao uvjete na privremenoj slobodi i ometao pravdu prijeteći osobama koje su surađivale s tužiteljstvom. Prizivno je vijeće također naložilo raspravnom vijeću da odmah opozove odluku o privremenom oslobađanju u kojoj mu nije odredilo nikakva ograničenja osim da ne smije utjecati na svjedoke i žrtve i da se mora vrati kad ga raspravno vijeće pozove natrag.

Šešelj je to iskoristio kako bi politički nastupao u Srbiji a odmah po dolasku u tu zemlju poručio je da se dobrovoljno više ne namjerava vratiti u Den Haag. Raspravnom vijeću se također nalaže da nakon što sasluša sve strane "iznova razmotri pitanje eventualnog ponovnog puštanja Šešelja na privremenu slobodu".